Nižje rasti dobičkov, a še vedno pozitivna presenečenja

Članek slika

Smo sredi sezone objav poslovnih rezultatov globalnih podjetij za zadnje četrtletje lanskega leta, na katero so vplivali predvsem trije pomembnejši dejavniki – padec cen nafte, močne spremembe v valutnih razmerjih in svetovna gospodarska rast. Nafta je pravzaprav edina spremenljivka, ki je pomembneje vplivala na rezultate šele v zadnjem četrtletju, preostali dve pa sta imeli močnejši vpliv že prej.

Predvsem v ZDA so v zadnjem četrtletju vsi trije dejavniki povzročali nekaj negativnih pritiskov na rast dobičkov. Močan padec cen nafte je pri energetskih podjetjih, ki so že razkrila rezultate, po podatkih Bloomberga v povprečju povzročil 19-odstotni upad dobička. V oktobru lanskega leta so analitiki za zadnji kvartal na ameriškem trgu pričakovali povprečno 9,6-odstotno rast dobičkov, ta pa po do zdaj znanih objavah znaša le 5,7 odstotka. Še nekoliko slabše je bilo pri prodaji, saj je rast prodaje znašala le 1,1 odstotka. Do zdaj je rezultate poslovanja objavilo dve tretjini podjetij iz ameriškega indeksa S&P500, rezultat pa se verjetno ne bo bistveno spremenil. Zanimivo je, da so bila presenečenja pri objavah dobičkov precej pozitivna in v povprečju znašajo 5,4 odstotka. To pa zato, ker so analitiki v prejšnjem kvartalu vztrajno zniževali svoje napovedi. Pozitivno v smislu rasti dobičkov izstopata sektor zdravstva in tehnološki sektor, vendar je treba poudariti, da je za dober rezultat pri tehnologiji zaslužen predvsem Apple (ki ima tudi največjo utež v indeksu), medtem ko bi bil rezultat brez Appla dokaj povprečen.

Na negativni strani lahko poleg sektorja energije omenimo tudi sektor financ, kjer predvsem nekatere banke (Citigroup, J.P. Morgan) močno kvarijo sliko dobičkov. Dejstvo je, da bi bile povprečne objave rezultatov na ravni celega indeksa precej boljše, če ne bi energetski sektor s svojo 10-odstotno utežjo v indeksu tako ekstremno pokvaril slike. Treba je povedati, da Američanom ne gre v prid niti močan dolar, ki se že več mesecev vztrajno krepi in povzroča manjšo konkurenčnost ameriških izvoznikov.

Če pogledamo rezultate poslovanja na globalni ravni, je bilo do zdaj objavljeno poslovanje približno polovice podjetij iz svetovnega indeksa S&P1200, ki so dosegala 4,9-odstotno rast dobička in 0,8-odstotni upad prodaje v zadnjem kvartalu leta 2014. Glavni krivec za nižjo rast kot v predhodnem kvartalu je tudi v tem primeru sektor energije.

Ravno izjemno znižanje napovedi v sektorju energije je razlog, da so pričakovanja glede rasti dobičkov v tekočem in naslednjem kvartalu praktično ničelna oziroma celo negativna. Če bi iz izračuna izločili sektor energije, napovedi še naprej kažejo na solidno rast dobičkov. Glede na to, da je cena nafte v zadnjih dneh že začela kazati znamenja podpore, je povsem možno, da se bodo napovedi v tem kvartalu začele celo izboljševati.

Sašo Ivanović je direktor sektorja upravljanja naložb pri Triglav Skladi. Upravlja sklada Triglav Steber Global in Triglav Severna Amerika.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Na borznih trgih prevladuje zmerni optimizem

30.06.2021

S. Ivanović