Todorić za Finance: Mercator je danes močnejša trgovska družba

Članek slika

Mercator je danes močnejša trgovska družba, je okoli pol leta po prevzemu največjega slovenskega trgovca v pogovoru za časnik Finance povedal prvi mož Agrokorja Ivica Todorić. Zagotovil je, da bodo naredili vse, da Mercator postane največje in najbolj učinkovito slovensko podjetje, na policah pa si želi še več slovenskih izdelkov.

Sistem, ki se lahko vključi na evropski in svetovni trg

Todorić je izrazil prepričanje, da je zgodba o prevzemu Mercatorja "velika evropska zgodba" in da je s poslom nastal sistem, ki se lahko vključi na evropski in svetovni trg.

"Na drugi strani se zavedamo, da je Mercator eno največjih slovenskih podjetij, in razumemo pomembnost te družbe za slovensko gospodarstvo. Naredili bomo vse, da postane največje in najučinkovitejše slovensko podjetje, ki bo v interesu slovenskega gospodarstva," je napovedal najbogatejši Hrvat.

Zatrdil je, da niso bili po dolgotrajnem procesu prevzemanja družbe niti malo presenečeni nad stanjem v Mercatorju in da so v kratkem obdobju že naredili velike stvari.

S tem ko je trgovine na bosanskem in hrvaškem trgu, ki sta bila po Todorićevih besedah za Mercator šibkejša, prevzel Konzum, so slovenskemu trgovcu vzeli tisto, kar ga je bremenilo. Je pa Mercator po drugi strani dobil velik srbski trg. Danes je Mercator tako po njegovem prepričanju močnejša družba.

Podatkov o doseženih sinergijah med Agrokorjem in Mercatorjem po prevzemu ni želel razkriti, je pa dejal, da gre za pomembne zneske, z njimi pa bodo dali pospešek poslovanju. Lanski Mercatorjevi izidi so po njegovih besedah v okviru načrtov, v njih pa je veliko učinkov združitve.

Todorić se ob tem ne boji konkurence Lidla ali Hoferja. Prepričan je, da sta lahko Mercator in Konzum bolj konkurenčna od obeh diskontnih trgovcev. "Imamo prednost, ker lokalno okolje razumemo bolje od njiju," je dejal in dodal, da sta oba trgovca na lokalnih trgih boljša od diskontne konkurence.

Dotaknil se je tudi vprašanja dobaviteljev

Prvi mož Agrokorja se je dotaknil tudi vprašanja slovenskih dobaviteljev. Zagotovil je, da s polic niso umaknili niti enega slovenskega dobavitelja, kar nekaj od njih pa jih je dobilo več prodajnega prostora v regiji. Med temi je omenil proizvode Pivovarne Laško.

Agrokor se doma in tudi v Sloveniji sooča z očitki glede nekaterih poslovnih praks. Med drugim se je omenjalo, da naj bi morali dobavitelji, ki želijo prodajati tudi v regiji, Agrokorju plačati 10 odstotkov marže. "Kot javna osebnost sem že vajen, da se o meni in Agrokorju pojavljajo napačne informacije," je povedal Todorić in te očitke zanikal.

Todorić pravi, da Agrokor podpira dobavitelje v vseh državah, želi pa si, da se ti združujejo in da so konkurenčni, saj drugače ne bodo mogli tekmovati s svetovnimi družbami. "Želimo zavarovati dobavitelje, a morajo sami poskrbeti, da so boljši. Tudi zato jih stiskamo," je povedal. Bolj kot se spreminjata Mercator in Konzum, bolj jima morajo v tem slediti tudi dobavitelji, je pristavil.

Todorić se je predstavil kot vezni člen za tuje vlagatelje

Todorić se je predstavil tudi kot neke vrste vezni člen za vlagatelje, ki jih zanimajo naložbe v Sloveniji. Dejal je, da ga je v zadnjih nekaj mesecih vsaj 10 velikih svetovnih investitorjev vprašalo, kje lahko v Sloveniji vlagajo. To po njegovem pomeni, da nekdo verjame v Slovenijo, tako kot drugod v regiji pa je treba imeti za privabljanje naložb dobre projekte in programe. In prav pomanjkanje teh je po njegovem mnenju težava.

Novih prevzemnih tarč v Sloveniji sicer Agrokor po Todorićevih besedah nima, bo pa pomagal pri iskanju kupcev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja