Petronas načrtuje 20 milijard dolarjev vreden energetski kompleks

Članek slika

Malezijski naftni koncern Petronas je v petek razkril ambiciozen načrt izgradnje 20 milijard dolarjev vrednega projekta, ki bo obsegal rafinerijo ter objekt za petrokemijo in proizvodnjo polimerov. Kompleks, ki se bo raztezal na 1012 hektarjih površin in bo stal na jugu države, blizu meje s Singapurjem, naj bi bil končan do konca leta 2016.

Projekt bo privabil tuje vlagatelje, tudi iz Singapurja

Prvi mož družbe Šamsul Ažar Abas je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal, da bo projekt po pričakovanjih privabil tuje vlagatelje, tudi iz Singapurja.

"Lahko se povezujemo s Singapurjem. Naša vrata singapurskemu gospodarstvu so odprta. Ne imejmo Singapurja za tekmeca," je poudaril Ažar Abas. Čeprav Singapur nima svojih naravnih energetskih virov, pa ima večjo rafinerijo kot Malezija.

S projektom bo Malezija rafinerijsko dejavnost okrepila za skoraj 50 odstotkov

Rafinerija bo po načrtih dnevno predelala 300.000 159-litrskih sodov nafte v bencin, kerozin in dizelsko gorivo. V petrokemiji pa bodo na leto proizvedli 3,9 milijona tone visokotehnoloških izdelkov za farmacevtsko dejavnost, elektroniko, avtomobilsko industrijo, dejavnost plastike in druge sektorje.

Z uresničitvijo projekta bo Malezija, ki je za Indonezijo druga največja proizvajalka nafte v jugovzhodni Aziji, rafinerijsko dejavnost okrepila za skoraj 50 odstotkov na 935.300 sodov dnevno. Singapurska rafinerijska dejavnost medtem predela 1,3 milijona sodov črnega zlata dnevno.

Projekt je sicer trenutno v fazi podrobne študije izvedljivosti, dokončna odločitev o naložbi pa bo sprejeta prihodnje leto.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja