ZDA zaradi izogibanja plačevanju davkov tožijo Deutsche Bank

Članek slika

Ameriška vlada je vložila tožbo proti nemški Deutsche Bank, ki se je z ustanavljanjem slamnatih podjetij po njenem mnenju pred leti izognila plačilu davkov. V tožbi, vloženi v New Yorku, ZDA zahtevajo plačilo 190 milijonov dolarjev neplačanih davkov in kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporna naj bi bila transakcija, v kateri je Deutsche Bank s prodajo delnic zaslužila 100 milijonov dolarjev. V tem poslu naj bi se banka izognila davkom, v tožbi, vloženi v ponedeljek, trdi newyorško tožilstvo.

Banka je sporočila, da je to vprašanje z ameriškimi davčnimi oblastmi rešila že pred petimi leti, zato ne razume, zakaj zdaj sodni postopek.

Prek slamnatih podjetij so se izognili plačilu davka

Washington trdi, da je nemška banka v letih 1999 in 2000 ustanovila tri slamnata podjetja z namenom izvršiti "serijo vnaprej načrtovanih transakcij". S temi naj bi se želela izogniti plačilu davkov ob prodaji delnic.

Slamnata podjetja, trdijo oblasti, niso imela nobene druge funkcije, kot da se jim obesi davčni račun, ki ga ne morejo plačati.

V Deutsche Bank napovedujejo oster boj

"Vladne pomisleke v zvezi s to 14 let staro transakcijo smo v celoti naslovili v dogovoru leta 2009," so poudarili. Takrat naj bi ameriške oblasti opustile teorijo, da je Deutsche Bank dolžna plačati te davke.

"Čeprav nam ni jasno, zakaj nas znova preganjajo zaradi istih davkov, se nameravamo odločno braniti pred temi trditvami," so še zatrdili.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja