Gašper Dovč: »Kljub nadpovprečni rasti, ponuja sektor dovolj priložnosti«

Članek slika

Po izjemni rasti v preteklih letih, vzajemni sklad Triglav Zdravje in farmacija tudi letos beleži dober rezultat; do 2.12 je zrasel za 30,07 odstotka. Odločili smo se, da naredimo intervju z Gašperjem Dovčem, ki upravlja sklad.

Upravljate vzajemni sklad Triglav Zdravje in farmacija, ki sredstva vlagateljev investira v farmacevtska podjetja. Od ustanovitve sklada 5.9.2011 ta konstantno beleži visoke donosnosti in se nahaja med najdonosnejšimi skladi v Sloveniji. Odličen rezultat letos dosega tudi v primerjavi z drugimi skladi iz sektorja zdravstvo, ki so na voljo vlagateljem v Sloveniji. Kaj je 'krivo' za ta rezultat?

Donosnost sklada je seveda v največji meri povezana z nadpovprečno rastjo sektorja, ki je posledica različnih dejavnikov. Za sektorjem je obdobje, v katerem se je izteklo obdobje patentne zaščite precejšnjemu številu zelo pomembnih izdelkov, vendar so bile negativne implikacije na uspešnost poslovanja podjetij nižje od pričakovanj analitikov. Na rast sektorja so močno vplivale tudi prevzemne aktivnosti, ki so bile deloma pogojene z davčnimi spodbudami. Na uspešnost poslovanja podjetij prav tako vpliva strategija osredotočanja na segmente ključnih izdelkov, na podlagi katere velika podjetja odprodajajo neključne in manj donosne divizije, v katerih niso tržni vodje in se vse bolj osredotočajo na svojo osnovno dejavnost, manjša podjetja pa z nakupi le teh poizkušajo povečati obseg poslovanja in si na ta način zagotoviti samostojnost in/ali izboljšati dobičkonosnost.

Več o skladu Triglav Zdravje in farmacija ...

Kako se je portfelj delnic spremenil v letošnjem letu? Načrtujete kakšne spremembe v prihodnosti?

Gledano na splošno se strategija upravljanja oziroma izbora delnic v letošnjem letu ni bistveno spreminjala. Gledano panožno smo nekoliko povečali delež podjetij, ki se uvrščajo v biotehnološki sektor, pri izboru posameznih delnic pa smo večji poudarek dali podjetjem z višjim potencialom rasti.

V sektorju biotehnologija imate približno 15 odstotkov sredstev sklada. Sektor biotehnologije in tudi zdravstveni sektor je bil v preteklih letih med najdonosnejšimi za vlagatelje. V zadnjem času pa so se pojavili številni analitiki, ki trdijo, da nastaja balonček, kljub temu, da veliko podatkov kaže na drugačno sliko. Se strinjate s temi izjavami? Kje so v sektorju največja tveganja in kje največje priložnosti?

Zaradi nadpovprečne rasti cen delnic podjetij iz sektorja biotehnologije so trenutna vrednotenja nekaterih podjetij res precej nad dolgoletnim povprečjem in hkrati tudi nad povprečjem širšega indeksa, kar je lahko eden izmed argumentov pregrevanja trga. Na drugi strani pa podjetja izkazujejo nadpovprečno rast poslovanja, hkrati pa ostajajo pričakovanja analitikov še vedno visoka. Pri večjih podjetjih, katerih uspešnost poslovanja temelji na že registriranih zdravilih, največje tveganje predstavljajo vse bolj glasne zahteve po zniževanju cen biotehnoloških izdelkov, ki so nekajkrat dražja od običajnih zdravil. Pri manjših biotehnoloških podjetjih pa so tveganja in priložnosti povezana predvsem z uspešnostjo razvoja zdravil.

Na katera podjetja se osredotočate? Kakšnim kriterijem morajo naložbe ustrezati?

V portfelju sklada so podjetja iz vseh industrij, ki sestavljajo širši sektorski indeks zdravstva in farmacije. Glede na trenutne razmere v dejavnosti izbiramo predvsem podjetja z višjim potencialom rasti, kar v praksi pomeni, da so lahko tudi nekoliko višje vrednotena, če je to vrednotenje ustrezno podprto z višjo pričakovano rastjo poslovanja.

Kakšnemu tipu vlagateljev bi priporočili nakup točk sklada?

Sklad je namenjen tistim vlagateljem, ki želijo del svojega premoženja plemenititi v sektorju, ki glede na globalne trende obeta relativno stabilno rast na srednji in daljši rok. Takšni vlagatelji morajo biti pripravljeni varčevati dolgoročno, hkrati pa jim mora njihov premoženjski položaj dopuščati prevzemanje zmernih do višjih naložbenih tveganj. Sklad priporočamo kot dopolnilo obstoječim naložbam.

V sektorju smo letos beležili veliko število večjih prevzemov. Ali pričakujete nadaljevanje tega trenda tudi v letu 2015?

Konsolidacija v sektorju se bo na srednji in daljši rok prav gotovo nadaljevala, kratkoročno pa pričakujemo, da se bodo prevzemne aktivnosti izvajale z nižjo intenzivnostjo kot v letošnjem letu. Del teh prevzemnih aktivnosti je nastal tudi zaradi možnosti koriščenja davčnih olajšav, vendar se je zakonodajni okvir na tem področju že precej spremenil.

Kakšna rast se pričakuje v letu 2015, glede na to, da je sektor v zadnjih letih beležil nadpovprečno rast?

Ocenjujemo, da sektor, kljub nadpovprečni rasti, ponuja dovolj priložnosti, saj agregatna rast sektorja ostaja pozitivna, finančni položaj podjetij je dober, pričakujemo tudi nadaljevanje konsolidacije v sektorju. Tveganja so povezana predvsem z visokimi pričakovanji v nekaterih segmentih in naraščajočimi pritiski na cene zdravil. Na daljši rok bodo ključni elementi razvoja sektorja predvsem demografski trendi: staranje prebivalstva, tako v razvitih kot tudi v rastočih državah, trend urbanizacije in povečevanje razpoložljivega dohodka v rastočih državah.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja