Goldman Sachs obtožen napihovanja cen aluminija

Članek slika

Glede na simbiotično razmerje med Goldman Sachsom in ameriško vlado, hujših posledic verjetno ne bo.

Goldman Sachs napihoval cene aluminija

Senatni pododbor je dve leti preiskoval obtožbe na račun Goldman Sachsa, ki je leta 2010 kupil skladiščno podjetje za aluminij in druge kovine Metro International Trade Services. Banka naj bi se dogovorila s podjetjema Glencore in Red Kite, ki sta veselo pošiljali svoj aluminij iz enega v drugo skladišče brez posebnega razloga, razen tega, da si skupaj z Goldmanom napolnita žepe.

Selitve aluminija so povzročile blokade za vse druge, ki so zaloge skladiščili pri podjetju pod nadzorom Goldmana. Ta podjetja so morala nato plačati več za daljše skladiščenje, s tem pa je narasla tudi cena aluminija. Potrošniki in proizvajalci so trpeli, žepi Goldmana in sodelujočih podjetij pa so se debelili.

Hujših posledic se ne pričakuje

Glede na simbiotično razmerje med Goldman Sachsom in ameriško vlado, hujših posledic verjetno ne bo. Goldman Sachs je septembra sicer odpustil uslužbenca, ki je od izpostave ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) v New Yorku pridobil zaupne informacije, brez službe pa je kasneje ostal tudi njegov nadzornik.

Rohit Bansal je prišel h Goldmanu iz newyorškega Feda in le po nekaj tednih službe je skušal nadrejene navdušiti s posredovanjem informacije, ki jo je nezakonito pobral pri nekdanjem delodajalcu. Notranja preiskava je odkrila, da je Bansalov nadzornik Joe Jiampietro vedel za zadevo, vendar je ni prijavil naprej.

Jiampietro je prej delal kot svetovalec nekdanje predsednice Zvezne korporacije za zavarovanje depozitov (FDIC) Sheile Bair. FDIC med drugim jamči za bančne vloge navadnih državljanov.

Bansala je izdal eden od uslužbencev Goldman Sachsa, ki mu v ZDA pravijo kar "Vladni Sachs", ker se vodilni in drugi uslužbenci selijo iz vlade v banko in obratno. Nekdanji glavni izvršni direktor Goldmana je bil na primer Henry Paulson, ki ga je predsednik George Bush mlajši vzel za finančnega ministra ZDA.

Senatni odbor za bančništvo bo imel v petek zaslišanje nekdanje uslužbenke newyorškega Feda, ki trdi, da so jo odpustili, ker je bila preveč kritična do Goldman Sachsa. Zaslišan bo tudi nekdanji uslužbenec Goldman Sachsa, sedaj predsednik newyorškega Feda Bill Dudley.

Goldman Sachs mora vzdržati le do januarja prihodnje leto, ko bodo oblast v senatu prevzeli republikanci in nadlegovanja s preiskavami bo konec vsaj do leta 2017.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja