Trgi našli pot navzgor

Članek slika

Svetovni finančni trgi so v tem tednu doživeli popravek navzgor. Vlagatelji so se odzvali na pozitivne makroekonomske in poslovne rezultate podjetij.

Svetovni finančni trgi so v tem tednu doživeli popravek navzgor. Vlagatelji so se odzvali na pozitivne makroekonomske in poslovne rezultate podjetij. Največje svetovno gospodarstvo je prejšnji mesec ustvarilo 244.000 novih delovnih mest, kar je največ v zadnjih 11 mesecih. Zaposlovanje je bilo opazno zlasti v zasebnem sektorju, ki je ustvaril 268.000 novih služb, kar je največ po februarju 2006.

Grčija razburila trge

V začetku tedna je trge nekoliko zanihala informacija o morebitnem odhodu Grčije iz območja evra, ki pa se kasneje ni izkazala za verodostojno informacijo. Ne glede na to pa bo Grčija za poplačilo terjatev in nižanja primanjkljaja potrebovala dodatno pomoč. Dolg Grčije znaša kar 150 odstotkov njenega bruto domačega proizvoda in poplačilo teh terjatev država zagotovo ne bo zmogla sama. Uradno odpis dela dolga sicer ni mogoč, pa tudi politiki, predvsem v Nemčiji, zavračajo možnost, da bi bistveno spremenili pogoje, po katerih Grčija odplačuje svoje dolgove. Na osnovi te informacije je bonitetna agencija Standard&Poor's znižala oceno za dolgoročni in kratkoročni dolg Grčije.

Kitajska, poslovni rezultati in prevzem Skype dvignili trge

V nadaljevanju tedna so se trgi ponovno obrnili navzgor na račun dobrih podatkov o kitajskem zunanjetrgovinskem presežku in poslovnih rezultatov družb. Kitajski zunanjetrgovinski presežek se je aprila povzpel na 11,4 milijarde dolarjev. Ta rezultat je predvsem posledica rekordnega izvoza, s čimer so dvignili delnice rudarskih družb. Rio Tinto se je okrepil za 2,53 odstotka, delnice podjetja Xstrata za 2,3 odstotka in delnice proizvajalca jekla Arcelor Mittal za 2,2 odstotka.

Z izjemnimi podatki je v tem tednu postreglo podjetje Imperial Tobacco. Ta britanska družba, ki med drugimi proizvaja cigarete blagovnih znamk Davidoff, Gauloises in West, je oktobra lani do marca letos ustvarila 1,05 milijarde evrov čistega dobička. To je 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega poslovnega leta.

Pomembna novica je v tem tednu prišla tudi z ameriškega trga. Microsoft bo za 8,5 milijarde dolarjev prevzel ponudnika internetne telefonije Skype, kar je največji prevzem največjega proizvajalca programske opreme na svetu v njegovi 36-letni zgodovini. V skladu z dogovorom bo Skype postal nova poslovna enota Microsofta. S prevzemom bo pod okrilje ameriškega tehnološkega velikana prešlo po vsem svetu priljubljeno komunikacijsko orodje, s katerim bo Microsoft lažje okrepil svoj položaj na hitro rastočem trgu pametnih mobilnih naprav, povezanih z internetom.

Največji svetovni indeksi v tem tednu nad gladino

Vrednost največjih svetovnih indeksov je v tem tednu pridobila na vrednosti. Frankfurtski Indeks DAX je ta teden končal 1,1 odstotka višje in je v sredo dosegel 7474 indeksnih točk. Francoski indeks CAC40 je končal 1,6 odstotka višje, medtem ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu pridobil 0,8 odstotka vrednosti. Ameriška indeksa SP500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje končala 0,7 odstotka višje glede na pretekli teden. Na drugi strani pa se je indeks NASDAQ v tem tednu podražil za 1,3 odstotka vrednosti ter v sredo dosegel 2408 indeksnih točk.

Volatilnost na surovinskem in valutnem trgu

Po več kot štiriodstotnem padcu evra se je ta v tem tednu počasi ponovno začel krepiti, vendar ne za dolgo. V sredo se je dvignil na 1,4420 v razmerju do dolarja, vendar je nato končal pri 1,4280. Kako se bo tečaj gibal v prihodnje, bo odvisno od reševanja grške problematike glede zadolženosti.

Podobno kot evro se je tudi nafta po močnem padcu okrepila in v sredo dosegla 103,5 dolarja za sod, vendar se je s krepitvijo dolarja v nadaljevanju pocenila na 100,4 dolarja. Še močnejši odboj je doživelo srebro, ki je v tem tednu pridobilo 11,4 odstotka vrednosti in se samo v sredo pocenilo za 5 odstotkov ter pristalo pri 36,55 dolarjih za trgovano enoto. Konec tedna pa bo objavljeno nekaj pomembnih objav za ameriški trg, kar bo prav gotovo prevesilo tehtnico na trgih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc