Belgija HSBC obtožila pranja denarja za trgovce z diamanti

Članek slika

Belgijski tožilci so danes švicarsko podružnico britanske banke HSBC obtožili prevare in pranja denarja v višini več sto milijonov evrov, opravljenega predvsem za trgovce z diamanti v belgijskem mednarodnem vozlišču Antwerpen.

Švicarska HSBC Private Bank, ki je v 100-odstotni lasti britanske HSBC, naj bi več 100 klientom pomagala goljufati belgijsko državo, so v izjavi poudarili belgijski tožilci.

Obtožba švicarske podružnice HSBC se nanaša na resno in organizirano prevaro, pranje denarja, kriminalno zaroto in nezakonito opravljanje vloge finančnega posrednika, besede tožilcev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožbe zadevajo delovanje banke za več let nazaj, vključujejo pa svetovanje in upravljanje premoženja bogatih klientov, predvsem iz antwerpenske diamantne industrije.

Švicarska banka je osumljena tudi, da je s tem, ko je privilegiranem klientom odpirala račune v davčnih oazah, predvsem v Panami in na Ameriških Deviških otokih, zavestno spodbujala javnofinančno prevaro Belgije.

Antwerpen, pristaniško mesto na flamsko govorečem severu Belgije, je dom svetovnega združenja trgovcev z diamanti. Belgijski pravosodni minister je preiskavo zoper možne davčne prevare teh trgovcev sprožil leta 2012.

Najnovejši primer je le zadnji v vrsti bančnih škandalov. Svet v zadnjem obdobju pretresajo afere zaradi manipuliranja z valutnimi tečaji, obrestnimi merami in zavajanjem pri prodaji bančnih produktov. Vse to je močno zamajalo ugled največjih svetovnih bank. Prav banke so pomagale zanetiti veliko svetovno finančno krizo, ki je svet pahnila v recesijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja