Japonske delnice na 7-letnem vrhu

Članek slika

Japonske delnice na 7-letnem vrhu

V preteklem tednu so se na razvitih trgih najbolje odrezale japonske delnice, ki so na tedenski ravni pridobile 3,5 odstotka in se povzpele na 7-letni vrh. Japonski indeks Nikkei 225 trenutno znaša 17.392 indeksnih točk in je v zadnjem letu pridobil kar 23 odstotkov vrednosti. Za to je najbolj zaslužen guverner japonske centralne banke Haruhiko Kuroda z izjavo, da lahko neomejeno kupuje obveznice s ciljem, da povzroči dvig inflacije proti dvema odstotkoma. Napoved omenjene politike je na drugi strani povzročila padec tečaja jena čez 115 proti dolarju. Nadaljnji zagon delnicam so povzročila pričakovanja, da japonska vlada drugo leto ne bo dvigovala davkov z namenom, da bi pomagala gospodarstvu. Učinki take ekspanzivne monetarne in preudarne fiskalne politike na tamkajšnjo borzo so tako jasno vidni.

Se obeta Evropski »QE«?

Lahko si samo predstavljamo, kaj bi pomenilo odkupovanje državnih obveznic s strani ECB za evropske trge. ECB trenutno želi povečati bilanco za 1000 milijard evrov preko programa bančnega kreditiranja TLTRO in odkupov kritih obveznic, s čemer bi povzročila dvig inflacije in padec tečaja evra. Posledični učinek take politike bi seveda bil tudi dvig tečajev delnic in obveznic. Veliko vprašanje pa je, če ji bo s tema aktivnostima uspelo zares toliko povečati bilanco.

Preberite tudi: Evropski »QE«

Guverner ECB je v zadnjem nagovoru namignil, da bodo premislili o nadaljnjih ukrepih, če bi bilo to potrebno. Kar polovica anketiranih analitikov meni, da bo ECB v prvi polovici prihodnjega leta prisiljena odkupovati državne obveznice. Po analogiji velike rasti tečajev na Japonskem pa tudi v ZDA in Veliki Britaniji v obdobju odkupovanja obveznic bi morali tudi evropski indeksi lepo pridobiti, v kolikor bi se ECB odločila za ta korak.

Evropske borze letos zaostale

Vidnejši evropski indeksi so letos krepko zaostajali za preostalimi indeksi razvitih trgov. Indeks evropskih delnic DJ Eurostoxx 50 je letos izgubil dva odstotka, medtem ko je ameriški indeks S&P 500 pridobil dobrih 10 odstotkov v lokalni valuti, v evrih pa skoraj 22 odstotkov. Nasprotno je nemški indeks DAX 30 od letošnje najvišje vrednosti izgubil kar 8,5 odstotka vrednosti. Seveda je ob zgornjih izgledih treba upoštevati tudi napovedano dvigovanje obrestnih mer v ZDA v drugi polovici prihodnjega leta, ki bi vsako rast tečajev omilila.

Preberite tudi: Čas za povečanje izpostavljenosti evropskim delnicam

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja