Bankam RBS, Citibank, HSBC, JP Morgan Chase in UBS trimilijardna globa

Članek slika

Britanski in ameriški regulator sta petim bankam, RBS, Citibank, HSBC, JP Morgan Chase in UBS, zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri trgovanju z valutami naložili za okoli 3,2 milijarde dolarjev glob. Najslabše jo je odnesla švicarska UBS, ki jo je oglobil tudi domači regulator. Medtem se preiskava v britanski banki Barclays nadaljuje.

Najvišjo kazen bo plačala švicarska UBS

Švicarska UBS bo morala plačati najvišjo kazen, in sicer v skupnem znesku 800 milijonov dolarjev: ameriški regulator CFTC ji je naložil 290 milijonov dolarjev globe, britanski regulator FCA 233,8 milijona funtov oz. okoli 371 milijonov dolarjev, švicarski regulator FINMA pa 134 milijonov švicarskih frankov oz. 139 milijonov dolarjev.

Ameriški CFTC je sicer vsem bankam naložil za nekaj več kot 1,4 milijarde dolarjev glob - po 310 milijonov dolarjev bosta morali plačati Citibank in JP Morgan Chase, 290 milijonov dolarjev, kolikor jih mora plačati UBS, je doletelo tudi britansko Royal Bank of Scotland (RBS), medtem ko gre britanski HSBC 275 milijonov dolarjev kazni, izhaja iz sporočila, objavljenega na spletni strani CFTC.

Britanski FCA je medtem naložil globe v višini 1,1 milijarde funtov oz. okoli 1,7 milijarde dolarjev. Največ bo morala plačati UBS (233,8 milijona funtov oz. okoli 371 milijonov dolarjev), sledijo Citibank (225,6 milijona funtov oz. 358 milijonov dolarjev), JP Morgan Chase (222,2 milijona funtov oz. 352 milijonov dolarjev), RBS (217 milijonov funtov oz. 344 milijonov dolarjev) in HSBC (216,4 milijona funtov oz. 343 milijonov dolarjev), je objavljeno na spletni strani FCA.

Banke manipulirale pri trgovanju z valutami

Preiskava regulatorjev se nanaša na obdobje od januarja 2008 do 15. oktobra 2013. Omenjene banke so po ugotovitvah regulatorjev zaradi neučinkovitega nadzora omogočile, da so njihovi trgovci manipulirali pri trgovanju z valutami (to naj bi storili s prirejanjem obrestnih mer) in zlorabili zaupanje strank.

Kot so poudarili v FCA, je neuspeh omenjenih bank pri nadzoru trgovanja z valutami spodkopal zaupanje v britanski bančni sistem, ravno tako je pod vprašajem zaupanje v poštenost bank. "Banke so pogrnile pri obvladovanju tveganj glede zaupnosti, navzkrižja interesov in trgovanja," je zapisal britanski regulator.

Prirejanje referenčnih obrestnih mer ni le ena od priložnostih za ustvarjanje dobička, pa so medtem poudarili v ameriškem CFTC. Nešteto fizičnih in pravnih oseb po svetu se namreč zanaša na te obrestne mere pri sklepanju finančnih pogodb.

Trg z valutami je eden največjih in najbolj likvidnih trgov na svetu, dnevno se na njem namreč obrne okoli 5300 milijard dolarjev, 40 odstotkov tega odpade na London.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja