JP Morgan Chase tarča preiskave zaradi trgovanja z valutami

Članek slika

Največja ameriška banka JP Morgan Chase se je znašla v kriminalistični preiskavi zaradi trgovanja z valutami, ki jo je sprožilo ameriško pravosodno ministrstvo. Drugi regulatorji proti njej vodijo civilne postopke, banka pa je rezervacije za možne stroške, povezane s takšnimi postopki, že zvišala na 5,9 milijarde dolarjev (4,7 milijarde evrov).

Iz JP Morgan Chase so v ponedeljek sporočili, da sodelujejo s pravosodnim ministrstvom in drugimi ameriškimi ter tujimi preiskovalci, ki jo sumijo manipulacij pri trgovanju s tujimi valutami. Ocenjene stroške, ki bi jih banka lahko zabeležila zaradi tovrstnih postopkov, so zvišali za 1,3 milijarde dolarjev na 5,9 milijarde dolarjev, poročajo tuji mediji.

V banki se z regulatorji pogajajo o možnosti poravnave, a ob tem opozarjajo, da zagotovil, da bo do poravnav tudi zares prišlo, ni. V prejšnjih preiskavah trgovanja z valutami, ki so potekale proti JP Morgan Chase in drugim bankam, je šlo za civilne preiskave.

V okviru preiskave preverjajo, ali so se trgovci iz velikih bank v spletnih klepetalnicah na skrivaj dogovarjali o obrestnih merah na velikem trgu tujih valut. Več vodilnih bank je v okviru preiskav že suspendiralo ali odpustilo zaposlene, ki naj bi se ukvarjali z nečednim početjem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja