Čas za povečanje izpostavljenosti evropskim delnicam

Članek slika

Objava rezultatov stresnih testov, QE Evropske centralne banke (ECB) ter podcenjenost evropskih delnic - vse to lahko pomeni, da je pravi čas za povečanje izpostavljenosti evropskim delnicam.

Rezultati stresnih testov, ki jih je objavila ECB, so zunaj. Stresnih testov ni prestalo 25 evropskih bank. Od teh jih je 12 v letošnjem letu že okrepilo kapital z dodatnimi 15 milijardami evrov. To pomeni, da bo svoj kapital moralo okrepiti 13 bank, in sicer za 10 milijard evrov v prihodnjih šestih do devetih mesecih. To je povzetek rezultatov, ki jih je objavila ECB. Glede na to, da se večina bank, ki testa ni opravila, nahaja v periferiji oz. južnem delu Evrope, bi to lahko pomenilo točko preobrata za evropsko gospodarstvo.

Veliko vlagateljev zdaj vleče vzporednice z dogajanjem v ZDA v letu 2009. Največja razlika je seveda ta, da Evropa nima fiskalne unije. Pravilo, da se proračunski primanjkljaj držav drži pod mejo treh odstotkov pa je bilo slabo sprejeto s strani dveh večjih gospodarstev v Evropi, Italije in Francije. Tovrstni 'izpadi' ne predstavljajo nič dobrega za vlagatelje. Še leta 2012 sta se Francija in Nemčija, skupaj z nordijskimi državami, zavzemali za omejitev porabe držav južne Evrope. Danes pa ostaja Nemčija praktično edina večja država, ki se zavzema za omejitev porabe. Medtem ko so v Franciji vse glasnejši pozivi k znižanju davkov ter spodbuditvi porabe. Neenotnost evropskih držav je že vplivala na počasno rast evropskega gospodarstva.

Graf: Gospodarska rast območja evra

Vir: TradingEconomics

Poglejmo še rast ameriškega gospodarstva v istem času.

Graf: Gospodarska rast ZDA

Vir: TradingEconomics

Ampak prihodnost območja evra je pozitivna. ECB in Evropska bančna agencija (Eba) sta celovit pregled finančnega stanja v bankah območja z evrom in sodelujočih državah EU izvedli, da ob uvedbi enotnega bančnega nadzora, ki bo zaživel 4. novembra, ne bi prišlo do kakšnih neprijetnih presenečenj. Poleg tega pa je ECB začela odkupovati krite obveznice centralnih in poslovnih bank. Minuli teden jih je v okviru v začetku tega meseca napovedanega programa odkupila prvič, in sicer za 1,704 milijarde evrov. Poleg tega je osrednja denarna ustanova v območju evra v začetku oktobra dorekla tudi podrobnosti glede programa odkupovanja finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem. Tudi tega bo začela izvajati še letos, namenjen pa bo preprostim in transparentnim instrumentom. Vključeval bi lahko tudi premoženje z oceno ničvrednosti. Program ECB je tako zelo podoben tistemu, ki ga je v začetku leta 2009 začel izvajati Fed.

Najboljši scenarij za Evropo v tem trenutku je ta, da politiki dosežejo soglasje ter uveljavijo nujno potrebne reforme. Zaupanje vlagateljev bi se v tem primeru popravilo, kar bi vodilo v rast investicij ter posledično potrošnje. Vse to pa bi moralo voditi v rast posojilne aktivnosti v območju evra. Scenarij, glede na trenutno stanje na trgu, je zelo verjeten.

Poleg vsega naštetega, evropske delnice so močno podcenjene, v primerjavi z ameriškimi. Vso dogajanje ter negativne novice so odvrnile vlagatelje od večjih nakupov v Evropi.

Graf: Primerjava SPDR S&P 500 ETF ter SPDR EURO STOXX 50 ETF od januarja 2010 do danes.

(klikni na sliko za povečavo)

Kot je razvidno iz grafa, pesimizem se je odrazil tudi na tečajih evropskih 'blue chipov'. SPDR EURO STOXX 50 ETF je samo letos izgubil že skoraj sedem odstotkov. Ravno zaradi tega obstaja na evropskem trgu veliko priložnost za poceni delnic zdravih podjetij. Priložnost lahko izkoristite z nakupom točk skladov, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice evropskih podjetij.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja