Delnica meseca: Actavis

Članek slika

Tretji največji proizvajalec generičnih zdravil na svetu.

Družba Actavis Inc. (ACT US) je nastala z združitvijo švicarske družbe Actavis in ameriške Watson Pharmaceuticals v letu 2012. Z združitvijo so postali tretji največji proizvajalec generičnih zdravil na svetu, za Tevo Pharmaceutical in Sandoz. Ocenjen tržni delež največjih treh generičnih proizvajalcev naj bi znašal preko 50 %. Generični proizvajalci svojo konkurenčnost dosegajo predvsem z ekonomijo obsega, zato je večje boljše. Tega se zaveda tudi Actavis, ki je v preteklih dveh letih svoje prihodke povečeval tudi s prevzemi. Tržijo prek 750 različnih generičnih zdravil v več kot 60 državah. Dve tretjini ustvarijo na domačem, ameriškem trgu. V zadnjem času so se usmerili tudi v razvoj originalnih zdravil, predvsem na področju ginekologije, urologije, gastrointestinalnih bolezni in bolezni centralnega živčnega sistema.

V letu 2013 so ustvarili prek 8,6 mrd USD prihodkov, 45 % več kot leto poprej, rast prihodka je tudi posledica prevzema irske družbe Warner Chillcot. Družba je specializirana za proizvodnjo tehnološko zahtevnejših generičnih zdravil, kot so na primer zdravila Concerta, Lovenox in Lidoderm, kar jim daje pomembno konkurenčno prednost pred drugimi proizvajalci generičnih zdravil. Za leto 2014 pričakujemo za 44 % višje prihodke in sicer v višini 12,5 mrd USD, visoka rast prihodkov pa izvira tudi iz prevzema Forest Laboratories v letošnjem juliju.

Delnica družbe Actavis je od začetka leta do konca avgusta 2014 porasla za dobrih 41 %, merjeno v EUR, in se nahaja v portfeljih skladov Infond Life in Infond PanAmerica.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja