S&P 500 presegel 2.000 točk - kako naprej?

Šampanjci ostajajo na hladnem

Članek slika

Pisalo se je leto 1998, ko je indeks S&P 500 dosegel 1.000 točk. Šestnajst let kasneje, zadnji teden avgusta, je prebil novo magično mejo 2.000 točk.

Od dna v letu 2009 do danes so ameriške delnice, zajete v ta indeks, porasle za dobrih 183 % (merjeno v EUR) in presegle nivoje izpred krize. Iz njegovega mesečnega dna je optimizem dvignil tudi indeks svetovnih delnic MSCI All Country World, svetovne delnice so vredne rekordnih 66 trilijonov USD. Svečan trenutek, vendar šampanjci ostajajo na hladnem.

Ameriško gospodarstvo je dovolj močno

Investitorji so nemirni. Pet let neprestane rasti in trenutna geopolitična trenja predstavljajo psihološko oviro, ki jo je težko premagati. Rast ameriškega BDP je v drugem kvartalu letošnjega leta močno poskočila in je znašala 4,2 %, medtem ko je v prvem trimesečju BDP padel za 2,1 %. Investitorji so si zagotovo oddahnili, v bodoče pa bodo pozorni na dokaze, da je ameriško gospodarstvo močno in da lahko zadrži moment rasti. Kljub temu, da trg delavne sile še ni popolnoma okreval, se proces kvantitativnega sproščanja  v oktobru bliža koncu, pričakuje se dvig ključne obrestne mere, s slednjim pa ameriška centralna banka signalizira, da verjame, da je ameriško gospodarstvo dovolj močno. Zadnji objavljeni makroekonomski podatki slednje potrjujejo, naročila trajnih dobrin so v juliju poskočila za rekordnih 22,6 %, zaupanje potrošnika pa je na najvišjem nivoju v zadnjih sedmih letih.

Na drugi strani Atlantika je slika popolnoma drugačna

Makroekonomska slika na drugi strani Atlantika je popolnoma drugačna. Gospodarska rast v evroobmočju peša, slabša se sentiment potrošnika, nizka so inflacijska pričakovanja, razvoj dogodkov v bodoče bo močno krojil tudi razplet rusko-ukrajinske krize. Pa vendar, tudi evropski investitorji so optimistični. Indeks Stoxx Europe 600 je od svojega mesečnega dna višji za slabih 5 %, predvsem zaradi nedavne jasno nakazane namere predsednika ECB Maria Draghija, da je pripravljen z nadaljnjimi ukrepi stimulirati rast gospodarstva. Pričakovanja investitorjev glede »evropskega QE« so opazna tudi na trgu obveznic, donosi 10-letnih državnih obveznic Nemčije, Italije, Španije in Francije so na rekordno nizkih nivojih.

Pozitiven sentiment na razvijajočih se trgih

Pozitiven sentiment prevladuje tudi na razvijajočih se trgih, od mesečnega dna so delnice indeksa MSCI Emerging Markets porasle za 6,5 % (merjeno v EUR), od dna v letu 2009 pa so te delnice porasle za slabih 120 % (merjeno v EUR).  V mesecu avgustu so najbolj porasle delnice brazilskega indeksa BOVESPA, zaradi pričakovanj, da bo zaradi slabšanja makroekonomskih razmer predsednica Dilma Rousseff izgubila volitve. Kljub napetosti med Rusijo in Ukrajino so v zadnjem mesecu porasle tudi ruske delnice, v tem trenutku investitorji popolnoma zanemarjajo vpliv geopolitične krize na bodočo rast ruskega BDP.  Zaradi politične spremembe v Indiji so indijske delnice postale želena naložba, delnice so od avgustovskega dna porasle za 8,3 % (merjeno v EUR),  rast pa podpirajo tudi pričakovanja, da bo letos indijski BDP porasel za 5,4 %, najhitreje v zadnjih dveh letih. Rast pa se znova nekoliko zaustavlja v največji azijski ekonomiji, Kitajski. Oblasti so sicer že večkrat dokazale, da so sposobne z ukrepi rast oživiti, zato ni razloga, da ne bi verjeli, da bi jim to ne bi ponovno uspelo. Problem Kitajske še vedno ostaja njen nepremičninski trg, cene nepremičnin še naprej padajo, glede na to, da nepremičninski sektor predstavlja 10 % njihovega BDP, pa ima velik vpliv na njegovo rast. Kitajske delnice, zajete v indeks Hang Seng, so od dna v avgustu porasle za 3,6 %, merjeno v EUR.

Kako naprej?

Dolgoročnim vlagateljem se po takšni rasti postavlja pomembno vprašanje kako naprej. Moment na trgu je močan in marsikateri vlagatelj ne želi prehitro zapustiti rastočega trga, negotovost pa je vse večja. V ZDA podporo bikovskemu trendu nudijo nedavni četrtletni rezultati ameriških družb, ki so bili nad pričakovanji trga. Vrednotenja ameriških delnic so sicer bogata, niso pa ekscesna, pričakovani P/E za S&P 500 znaša 15,71, dolgoročno povprečje tega indeksa pa znaša 16,6. Profitne marže so na rekordnih nivojih, glavna zgodba v bodoče bodo torej prihodki in njihova rast. Podobno bogata so vrednotenja evropskih delnic, vendar nas v Evropi čaka zanimiva jesen. Na cene delnic  bodo vplivale poteze Maria Draghija - če bodo skladne s pričakovanji, lahko pričakujemo pozitiven razplet na borzi. Gledano z vidika pričakovanih dobičkov so najugodneje vrednotene delnice razvijajočih se trgov, predvsem delnic iz BRIC držav.

V kolikor ste dolgoročni vlagatelj z zmernim nagnjenem k tveganju  potem so lahko vaše naložbe geografsko razpršene na sledeče trge:


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja