Energetika – za nami sta dva meseca razburljivih dogajanj

Članek slika

Po dolgem času analitiki pričakujejo, da bi lahko delnice energetskih podjetij rasle hitreje od širšega trga.

V prvi polovici letošnjega leta so bili vlagatelji precej pozorni na delnice podjetij iz sektorja energetike. Indeks S&P Global 1200 Energy je od začetka leta do 23. junija prehitel globalni indeks S&P Global 1200 za 8,5 odstotne točke (merjeno v evrih in z upoštevanjem izplačanih dividend). V zadnjih dveh mesecih pa smo bili priča korekciji, ki je sicer zajela celoten delniški trg, vendar je nadpovprečno negativno prizadela sektor energetike. Letošnja donosnost indeksa S&P Global 1200 Energy je zdaj samo še 4 odstotne točke večja od donosnosti  indeksa S&P Global 1200 (merjeno v evrih in z upoštevanjem izplačanih dividend).

Eden izmed pomembnih razlogov za nadpovprečen padec indeksa S&P Global 1200 Energy je znižanje cen nafte. V mesecu dni je severnomorska nafta znamke Brent izgubila 10,9 odstotka vrednosti, ameriška nafta znamke WTI pa je cenejša za 10,4 odstotka (v obeh primerih je cena v ameriških dolarjih). Šibkost na trgih črnega zlata je verjetno  posledica povečane proizvodnje v Savdski Arabiji in Libiji in nižjih napovedi prihodnje rasti povpraševanja, tudi zaradi večjih skrbi glede hitrosti svetovne gospodarske rasti. Niti povečana raven geopolitičnega tveganja zaradi krize v Ukrajini in na Bližnjem Vzhodu ni pripomogla k zadržanju cene nafte na višjih ravneh. Z upoštevanjem večje geopolitične nestabilnosti je še toliko bolj zanimiv podatek, da je nihajnost cen nafte merjena kot drseči standardni odklon tedenskih donosnosti v obdobju enega leta zdaj na najnižjih ravneh v zadnjih petindvajsetih letih.

Čeprav bo postopek prilagoditve ponudbe nafte povpraševanju trajal nekaj časa, je velika verjetnost, da bo preostanek letošnjega leta na trgih črnega zlata pozitivna dinamika. Razlogov je več: Kitajska lahko izkoristi nižje cene nafte za dvig obsega strateških zalog, razmerje med ponudbo in povpraševanjem se lahko spremeni, lahko pa bo tudi še večja geopolitična nestabilnost. Kar se tiče delnic podjetij iz sektorja energetike, velja omeniti, da so v primerjavi z indeksom S&P Global 1200 vrednotenja zdaj ugodna in da prvič po dolgem času analitiki pričakujejo, da bi lahko cene delnic energetskih podjetij rasle hitreje od rasti širšega delniškega trga.

Volatilnost borzne cene nafte brent

Vir: Bloomberg

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja