Trajanje pomladanskega razpoloženja?

Članek slika

Zdi se, kot da udeležencem trga še vedno ne bi bilo popolnoma jasno, v katero smer naj gredo. Po vmesnih izgubah so se, kljub nekaterim obremenilnim dejavnikom – konflikti na Bližnjem vzhodu, učinki katastrofe na Japonskem, dolžniška kriza na obrobju EU – prav na začetku pomladi med vlagatelji pojavili prvi pomladni občutki. Ali se bodo ti pomladni občutki obdržali, ali pa bodo vlagatelji staro borzno modrost: »V maju prodaj in pojdi!« (»Sell in May and go away«), vzeli preveč dobesedno?

Za to so imeli tržni udeleženci veliko razlogov. Zgoraj navedenim dejavnikom se je pridružila še novica bonitetne agencije Standard and Poor’s (S&P), ki je kreditni sposobnosti ZDA dodelila negativen obet. Neposredne posledice: zniževanje tečajev državnih vrednostnih papirjev ZDA oz. rast riziko premij za tveganje neplačil ZDA.

Dejstvo, da se je morala Portugalska zateči po pomoč v finančni mehanizem Evropske unije, pa nasprotno, na trge skoraj ni vplivalo. A nam obremenilni dejavniki ne smejo zastirati pogleda na ugodne gospodarske podatke: zgodnji kazalniki in kazalniki razpoloženja kažejo na še vedno ekspanzivno gospodarsko rast, izkoriščenost kapacitet se povečuje, položaj glede naročil je dober in pomladni občutki se zdaj pojavljajo tudi v trgovini na drobno. Nič čudnega, da je Mednarodni denarni sklad (MDS) zvišal svoje napovedi glede realne stopnje rasti za leti 2011 in 2012. Na temelju izboljšanega gospodarskega gibanja je ECB uvedla preobrat obrestnih mer in prvič po poletju 2008 močneje zategnila obrestne vajeti.

Najkasneje v drugi polovici leta 2011 bi se lahko pritisk na marže odrazil v bilancah podjetij.

Na drugi strani je bilo za delniške vlagatelje obdobje poročil za prvo četrtletje leta 2011 napeto. Upravičeno, saj podjetja stojijo solidno: stroški so znižani, promet se je povečal, marže so se razširile. Vendar kako dolgo še, če se bo stroškovna stran, predvsem cena inputov, še naprej povečevala? Trenutno se sicer obdobje poročil za prvo četrtletje v celoti odvija zelo razveseljivo, vendar pa je zrak za pozitivna presenečenja že redkejši. Najkasneje v drugi polovici leta 2011 bi se lahko pritisk na marže odrazil v bilancah podjetij. V skladu z rekom: »V maju prodaj in pojdi!«, bi lahko na trgih predčasno prišlo do unovčevanja dobičkov, ker naj bi maja izostal pozitivni impulz s strani obdobja poročil.

Izrazitejšega nazadovanja pa ne gre pričakovati in v prid temu govorijo privlačna vrednotenja delnic, glede na obveznice, povečana prevzemna evforija in prevladujoče izjemno naložbeno stanje pri vlagateljih.

Da bi pomladno razpoloženje trajalo, vam želi
Stefan Scheurer

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja