Delnica meseca: Actelion

Pri raziskovanju se povezuje z največjim švicarskim farmacevtom Roche

Članek slika

Švicarski Actelion Ltd. (ATLN VX) je vodilno podjetje na področju pljučne arterijske hipertenzije (PAH). Zdravljenje omenjene bolezni je zapleteno, izbor terapij je omejen, kar daje podjetju močno pozicijo pri oblikovanju cen svojih zdravil.

Trenutno trži dve zdravili, Veletri in Tracleer, s katerimi je v letu 2013 ustvaril 1,8 mrd CHF prihodkov in dobre 4 milijone CHF dobička. V letošnjem letu pričakujejo prihodke v višini 2 mrd CHF, dobiček pa naj bi porasel na dobrih 5 milijonov CHF.

Actelion je v letu 2013 pričel s trženjem novega zdravila Opsumit, ki bo nadomestil Tracleer, ko mu leta 2015 v ZDA poteče patent, razvija pa tudi Selexipag ( prav tako za PAH), katerega ocenjeni prihodki bi lahko dosegli 2 mrd CHF. Selexipag je v tretji fazi raziskav in dosega odlične rezultate. Pri raziskovanju se je Actelion povezal z največjim švicarskim farmacevtom Roche, saj želi znižati izpostavljenost svojih bodočih prihodkov zgolj zdravljenju pljučne arterijske hipertenzije. V drugi polovici leta lahko pričakujemo izsledke raziskav za antibiotik Cadazolid in Ponesimod za zdravljenje multiple skleroze.

Vir: Bloomberg.com
Delnice Actelion Ltd. (ATLN VX) so del naložb sklada Infond Life, ki ga upravlja mag. Barbara Gačnik

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja