Ruske sankcije: Zmagovalci in poraženci

Članek slika

Po prepovedi uvoza sadja, zelenjave, mesa, ribe, mleka in mlečnih izdelkov iz ZDA, Evropske unije, Avstralije, Kanade in Norveške bodo morali ruski trgovci hitro najti nove dobavitelje.

Ruska kmetijska industrija se od razpada Sovjetske zveze ni ravno izkazala. Kmetje se še vedno spopadajo s prehajanjem na kapitalističen sistem in selitvijo mladih iz podeželja v urbana središča. Država še vedno uvozi veliko hrane.

Sankcijam so se izognili proizvajalci alkoholnih pijač, kar je dobra novica za večje proizvajalce, kot je Heineken.

Poglejmo, kdo bo zaradi sankcij največ pridobil in kdo bo največ izgubil.

Zmagovalci

Srbski izvozniki svinjine

Naslednjih nekaj let, dokler še ni članica EU, bi lahko Srbija veliko pridobila v kmetijskem sektorju zaradi ruskih sankcij. Državi imata tradicionalno dobre odnose ter dobro razvito trgovino. In ker prej priljubljene kanadske in evropske svinjine ne bo več možno dobiti v Rusiji, bi se lahko na krožnikih znašla svinjina iz Srbije.

Beloruski proizvajalci sira

Belorusija je četrta na svetu po izvozu sira in bi lahko nadomestila izvoz sira iz Francije. Belorusija je tudi ena izmed članic in soustanoviteljic Evrazijske unije, ki na nek način posnema Evropsko unijo in njene trgovinske sporazume.

Armenijski izvozniki sadja in zelenjave

Hrana v izvozu te bivše članice Sovjetske zveze predstavlja polovico vsega izvoza. Država proizvaja veliko sadja in zelenjave. Poleg tega bo država potrebovala več denarja, če se konflikt s sosednjim Azerbajdžanom ne bo hitro končal.

Poraženci

Ameriški izvozniki perutnine

V ruski geopolitični igri je perutnina eden izmed redkih sektorjev, kjer lahko škodujejo ZDA. Tako ni preseneteljivo, da so svoje mesto v sankcijah našli ameriški izvozniki perutnine.

Poljski izvozniki sadja

Poljska je bila v zadnjih mesecih ena izmed najbolj glasnih nasprotnic Rusije in njene politike, kljub gospodarski povezanosti z Rusijo. Rusija je tako prepovedala uvoz jabolk iz Poljske, kar bo močno vplivalo na poljske izvoznike, saj je bil že tradicionalno velik del izvoza jabolk namenjen prav v Rusijo.

Norveški izvozniki rib

Norveška je letno v Rusijo izvozila približno za 700 milijonov evrov rib. Prav zato so se delnice norveškega podjetja Marine Harvest po objavi sankcij znižale za več kot deset odstotkov. Krepko so se znižale tudi delnice drugih podjetij povezanih s tem sektorjem.

Povprečni ruski potrošnik

Ruski potrošniki bodo sankcije občutili skozi višje cene vsakdanjih proizvodov. Inflacija je že zdaj pri 7,9 odstotka in se bo še zvišala.

Preberite tudi: Ruski embargo na uvoz hrane iz EU skrbi tudi slovenska živilska podjetja

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja