Bank of America naj bi pristala na poravnavo v višini 16 do 17 milijard dolarjev

Članek slika

Ameriški bančni velikan Bank of America je na podlagi obtožb o zavajanju vlagateljev glede hipotekarnih obveznic načelno pristal na poravnavo z ameriškim pravosodnim ministrstvom. Glede na dogovor, ki naj bi bil podpisan prihodnji teden, ga bo rešitev pred obtožbami stala rekordnih 16 do 17 milijard dolarjev.

Po besedah anonimnega vira, ki je potrdil pisanje ameriških medijev, bo poravnava uradno zaključna in razkrita prihodnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na trenutni dogovor naj bi Bank of America ameriškemu ministrstvu za finance plačala devet milijonov dolarjev kazni v gotovini. Preostali del poravnave naj še ne bi bil povsem določen, nanaša pa se na pomoč klientom pri vračanju kreditov. Glede na vir AFP obstaja možnost, da poravnava pade v vodo, a je zelo majhna.

Ameriška časnika New York Times in Wall Street Journal sta v sredo poročala, da je višina poravnave višja od zneska, ki ga je bil bančni velikan pripravljen plačati v predhodni fazi pogajanj.

Rekordna poravnava za posamezno podjetje v zgodovini ZDA

Če bo dogovor Bank of America res stal 16 do 17 milijard dolarjev, bo to nova rekordna poravnava za posamezno podjetje v zgodovini ZDA.

Trenutni rekord je v rokah ameriškega bančnega velikana JP Morgan Chase, ki se je z ameriškimi oblastmi konec lanskega leta dogovoril za plačilo 13 milijard dolarjev kazni. Poravnava je bila rezultat sorodnih obtožb. JP Morgan Chase naj bi namreč zavajal vlagatelje glede izvedenih finančnih instrumentov, oblikovanih na podlagi drugorazrednih hipotekarnih posojil.

Ameriški bančni velikan Citigroup je medtem aprila letos zaradi prodaje vrednostnih papirjev na podlagi drugorazrednih hipotek pristal na plačilo sedmih milijard dolarjev kazni in odškodnin.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja