Borzni pregled: Pomembnejše borze s padci

Članek slika

Indeksi na ameriškem Wall Streetu so dan klju spodbudnim gospodarskim novicam končali neenotno. Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes tudi zaradi gospodarskih sankcij, ki jih je proti Rusiji zaradi Ukrajine sprejela EU, in odzivov Rusije nanje, znižali.

Wall Street končal neenotno

Indeksi na ameriškem Wall Streetu so dan klju spodbudnim gospodarskim novicam končali neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 16.881,51 točke, kar je 0,18 odstotka manj kot v torek. Tehnološki indeks Nasdaq je pridobil 0,44 odstotka in se ustavil pri 4462,43 točke.

Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa je trgovanje sklenil pri vrednosti 1970,30 točke in pridobil vsega 0,02 odstotka.

Trgovanje na newyorških borzah se je začelo v zelenih številkah, saj so vlagatelje razveselili podatki, da je bila gospodarska rast v drugem četrtletju štiriodstotna. Pozitivno je odmevala tudi novica, da so ameriška zasebna podjetja julija ustvarila 218.000 neto novih delovnih mest, kar je že četrti zaporedni mesec rasti nad 200.000 delovnih mest. Vse to pa so na koncu nekoliko zasenčila poročila o poslovanju nekaterih ameriških podjetij, ki niso dosegla pričakovanja analitikov.

Vlagatelji so sicer čez dan pričakovali tudi odločitev odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve o morebitni spremembi denarne politike v ZDA. Ta je po pričakovanjih ponovno zmanjšal obseg odkupovanja vrednostnih papirjev za deset milijard dolarjev na 25 milijard na mesec, kratkoročno ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar pa centralna banka že od začetka zadnje finančne krize ohranja na ravni med 0 in 0,25 odstotka.

Evropske borze večinoma z rastjo

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes tudi zaradi gospodarskih sankcij, ki jih je proti Rusiji zaradi Ukrajine sprejela EU, in odzivov Rusije nanje, znižali. Rusija je danes opozorila EU, da se bodo gospodarske sankcije proti njej za Evropo odrazile v višjih cenah energentov. Hkrati je zunanje ministrstvo v Moskvi obtožilo EU, da ni zmožna voditi neodvisne politike od Washingtona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Članice EU so se v torek v Bruslju dogovorile o svežnju gospodarskih sankcij proti Rusiji. To je prvič, da bo unija proti Rusiji ukrepala z gospodarskimi sankcijami. Ukrepi naj bi začeli veljati v četrtek. V Bruslju ob tem poudarjajo, da je temeljni namen sankcij umiritev razmer v Ukrajini.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,67 odstotka na 3169,23 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,58 odstotka in pristal na okoli 9593 točk, v Parizu pa je indeks CAC 40 nazadoval za 1,22 odstotka na okoli 4312 točk. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, in sicer za 0,50 odstotka na 6773,44 točke.

V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,94-odstotni padec, medtem ko se je na Dunaju indeks ATX znižal za 0,31 odstotka.

Ljubljanska borza: SBI TOP pridobil dobrega pol odstotka

Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri vrednosti 809,84 točke, kar je 4,89 točke oziroma 0,61 odstotka več kot v torek. V indeksu so se najbolj podražile delnice Krke, ki so pridobile 2,25 odstotka. Z njimi so borzni posredniki opravili tudi največ prometa, in sicer za 780.170 evrov.

Med blue chipi so se podražile še delnice Luke Koper (+0,82 odstotka), Pozavarovalnice Sava (+0,35 odstotka) in Petrola (+0,02 odstotka).

Pocenile so se delnice Gorenja (-1,62 odstotka), Mercatorja (-0,36 odstotka) in Zavarovalnice Triglav (-0,04 odstotka). Zaključni tečaj delnic Telekoma Slovenije se ni spremenil.

Preostale delnice v prvi kotaciji, delnice Intereurope, so se pocenile za 2,40 odstotka.

Nafta neenotno, evro in zlato navzdol

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 101,15 dolarja, kar je 18 centov več kot ob koncu torkovega trgovanja. V Londonu so se septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej znižale za 32 centov na 107,40 dolarja.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,3379 dolarja, kar je 0,22 odstotka manj kot v torek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,3401 dolarja (v torek pri 1,3429 dolarja).

Znižala se je tudi cena zlata, ki se je v današnjem trgovanju na borzi v New Yorku pocenilo za dva dolarja oz. 0,15 odstotka na 1297 dolarjev za 31,1-gramsko unčo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja