Več previdnosti pri investiranju v Rusijo

Sankcije bi lahko državo potisnile v recesijo

Članek slika

Še preden so zahodne države pretekli teden napovedale nove sankcije, je bila Rusija že v težavah. Po 15 letih močne rasti, ki so jo poganjale cene surovin, je rusko gospodarstvo na robu recesije.

Od pisanja moje zadnje objave glede Rusije, se je ruski delniški indeks zvišal za okoli 20 odstotkov.

V prvem četrtletju se je ruski BDP zvišal za 0,9 odstotka na letni ravni. Stopnja brezposelnosti znaša pet odstotkov, inflacija pa se giblje nad sedmimi odstotki. Zaradi dogajanja v regiji, kapital iz Rusije odteka v tujino. Cena zadolževanja pa v zadnjem času znova raste. Ruski delniški indeks Micex je medtem samo v zadnjem tednu izgubil sedem odstotkov.

Nove sankcije bi lahko državo potisnile v recesijo

Kot je že junija napovedal ruski finančni minister, nove sankcije bodo državo stale med 0,2-0,3 odstotki BDP. To je potrdilo predvidevanj analitikov, ki so napovedovali znižanje gospodarske rasti ali celo recesijo.

Zadnje poročilo banke Morgan Stanley pravi, da bodo ruski posojilojemalci v naslednjih 12 mesecih morali najti 157 milijard dolarjev (116 milijard evrov), da bi lahko financirali svoj dolg. Brez možnosti poslovanja v ameriških dolarjih bodo ruska podjetja, banke in razne državne firme morale kapital iskati na drugih trgih, kot po navadi. In to ne bo lahka naloga. Možnosti imajo pri nekaterih ruskih bankah ter pri kitajskih ustanovah.

Poleg tega bodo sankcije po vsej verjetnosti spremenile vzdušje med ruskimi potrošniki, ki bodo začeli več varčevati in manj zapravljati. Ravno ta trend je Rusija poskušala obrniti že več let. To bo še dodatno vplivalo na podjetja, katerih prihodki slonijo na domačih potrošnikih.

Potencial ostaja, tveganje višje

Kljub temu je Rusija še vedno sedmo največje gospodarstvo na svetu ter največja proizvajalka nafte. Rusija je tudi največji dobavitelj energentov za evropske države in bo to ostala še dalj časa, saj alternativ za hitro menjavo dobavitelja ni. Poleg tega je Rusiji uspelo diverzificirati trge s sklenitvijo velikega posla s Kitajsko.

Glede na zadnje znane podatke bi rekel, da bi morali biti vlagatelji v naslednjih nekaj mesecih bolj previdni pri investiranju v ruske delnice. Potencial nedvomno ostaja velik, saj so ruske delnice med najcenejšimi na svetu. Velika pa ostajajo tudi tveganja, ki so se v zadnjem obdobju še povečala.

Preberite tudi:

Rusija - naložbena priložnost za ljubitelje tveganja (2. del)

Rusija: »Vrednotenja so privlačna, a treba počakati na umiritev razmer«

Rusija – si še vedno zasluži mesto v BRIC?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja