Moja izbira: trgi v razvoju

Članek slika

Čeprav so se trgi v razvoju v zadnjih treh letih večkrat izkazali za volatilne in nezanesljive, bi jih dolgoročni vlagatelji morali imeti v svojem portfelju.

Trgi v razvoju so v zadnjih letih pokazali, da imajo še vedno veliko težav in napak: upočasnjevanje gospodarske rasti kitajskega gospodarstva, rast primanjkljaja 'šibkih pet' (Turčija, Brazilija, Indija, Južna Afrika in Indonezija) ter visoka volatilnost lokalnih valut v preteklem letu. Kljub temu bi morali dolgoročni vlagatelji dobro premisliti, preden se odločijo, da ne bodo investirali na te trge.

Države v razvoju lahko presenetijo

Zgodilo se je prvič od Azijske krize ter ruske valutne krize v letih 1997 in 1998, da so trgi v razvoju tako močno zaostali za delnicami razvitih trgov, kot v zadnjih treh letih (graf spodaj). Povprečen portfelj vlagatelja, ki se je pred tremi leti odločil, da bo investiral v ameriške delnice, se nahaja skoraj 60 odstotkov višje od povprečnega portfelja vlagatelja, ki se je na isti dan odločil, da bo investiral na trge v razvoju. Ne glede na to, da so se trgi v razvoju v zadnjih treh letih izkazali za slabšo izbiro, gibanje zadnjih treh let kaže na priložnost, ki se je s tem ustvarila.

Slika prikazuje gibanje indeksa MSCI Emerging Markets (USD) in MSCI World (USD) v zadnjih petih letih.

Trge premikata predvsem dva kazalca: dobički in večkratnik teh dobičkov (P/E), katerega so vlagatelji pripravljeni odšteti za ta dobiček. Dobiček na delnico v ZDA se trenutno giblje okoli 50 odstotkov nad svojim dolgoletnim povprečjem. Dobički na trgih v razvoju pa se gibljejo okoli 10 odstotkov pod svojim dolgoletnim povprečjem. Glede na trenutno stanje, je realno pričakovati, da bodo podjetja iz držav v razvoju v prihodnje z dobički presenetila podjetja iz ZDA, enkrat ko se bodo dobički začeli vračati k dolgoletnemu povprečju. Tudi vrednotenja delnic govorijo v prid trgom v razvoju. Trgi v razvoju so podcenjeni prav po vseh ključnih kazalcih.

Bi investirali na trge v razvoju?

In kateri trgi imajo po vaše več dolgoročnega potenciala: trgi z nadpovprečnimi vrednotenji, nadpovprečnimi dobički ter visokimi pričakovanji ali trgi s podcenjenimi delnicami, podpovprečnimi dobički, ter negativnim sentimentom? Enkrat, ko se bodo zadeve začele vračati k svojim povprečnim vrednostim, bodo trgi v razvoju lahko izkoristili svoj potencial.

"In kaj potem, če so trgi v razvoju podcenjeni? Imajo ogromno težav. Poglejte si Rusijo ali Brazilijo," boste rekli v odgovor. Ampak ravno to je bistvo. Trgi radi pretiravajo in težave ene države ali regije bodo cene delnic potisnile nižje, kot bi si to dejansko zaslužile. S tem trgi ustvarjajo priložnosti za vlagatelje, ki iščejo naložbe z največ potenciala. Podatki kažejo na to, da je nekaj kar bo nadpovprečno v prihodnje, slabo pozicionirano danes. Raziskovalci, ki so izsledki svoje raziskave o rotaciji med trgi v razvoju objavili v Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2014, so ugotovili, da bi premik sredstev iz manj tveganih držav v razvoju v bolj tvegane od leta 1976 do 2013 ustvaril za 20 odstotkov višjo letno donosnost. Nakup delnic držav z najbolj šibkimi valutami bi tudi prinesel približno 20 odstotkov višjo letno donosnost. Razlog za tak rezultat je to, da so vsa ta vrednotenja posledica pretiranega straha in pesimizma.

Je investiranje v delnice držav v razvoju v tem trenutku dobra odločitev? Tega se ne da vedeti. Ampak zdi se, da jih nihče ne mara in so žrtev slabih političnih odločitev, politike centralnih bank ter špekulantov. Morda še niso povsem iz najhujšega, ampak dolgoročni vlagatelji, ki so potrpežljivi, bi lahko izkoristili to potencialno naložbeno priložnost, ki se jim ponuja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja