S prevzemi tudi do nižjih davkov

Članek slika

V začetku tedna je ameriški izdelovalec medicinske opreme Medtronic objavil prevzem irskega konkurenta Covidien. Prevzem Covidiena je še en v vrsti podobnih, katerih skupna motivacija so nižji davki.

V začetku tedna je ameriški izdelovalec medicinske opreme  Medtronic objavil prevzem irskega konkurenta Covidien. Prevzem je vreden 42,9 mrd USD, združeno podjetje pa bo postalo drugi največji proizvajalec medicinske opreme na svetu, takoj za Johnson & Johnson. Prevzem je zelo razveselil delničarje Covidiena, saj prevzemna ponudba pomeni 29 % premijo na zadnji zaključni tečaj,  delničarji Medtronica  pa si zaradi združitve lahko obetajo 850 milijonov USD prihrankov do leta 2018, s spremembo sedeža podjetja pa tudi nižje davke.  Prav slednje pa ni prav nič všeč »stričku Samu«.

Motivacija za prevzem so nižji davki

Prevzem Covidiena je še en v vrsti podobnih, katerih skupna motivacija so nižji davki. Pred njim je podoben odmeven prevzem želel izpeljati ameriški farmacevt Pfizer,  ki ga je zanimala angleška AstraZeneca. Pfizer bi samo s spremembo sedeža pri davkih prihranil kar 1 mrd USD na leto. V zadnjih osem letih je podobno strategijo ubralo kar nekaj velikih ameriških podjetij, med drugimi Oracle, Microsoft in Johnson & Johnson. V povprečju so znižali davčni račun za dobro četrtino in prav za toliko povišali svoje dobičke.  Močnejši  trend  odrekanja »ameriškemu državljanstvu« je zaznati vse od leta 2012, v zadnjem obdobju je bilo podobnih primerov  kar 14.

Ameriška podjetja naj bi v tujini imela 2 trilijona USD

Po ocenah Bloomberga imajo ameriška podjetja v tujini kar 2 trilijona USD denarnih sredstev, zato so ZDA do tega davčnega manevra postale precej kritične. Politični pritiski za spremembo zakona se vrstijo že vrsto let in zakon je že doživel vrsto popravkov, ni pa odpravil davčne inverzije s pomočjo prevzema druge družbe v tujini.  Nedavni poskus spremembe sedeža farmacevtskega velikana je znova zbudil pozornost kongresa in razprava o odpravi »luknje« v zakonu  je spet močno aktualna.  Demokratski senator Carl Levin namerava kongresu predstaviti predlog zakona, ki bo omejil tovrstno prakso.  Predlagani zakon naj bi veljal retrogradno od  maja 2014, kongres pa si z njim obeta zadržati 19,5 mrd USD davkov v naslednjih 10 letih. Poznavalci ocenjujejo, da bi se o novem zakonu kongres lahko izrekel že prihodnji teden.

Delež ustvarjenih denarnih sredstev multinacionalk glede na domicil (v 1Q 2014)

Investicijski bankirji in odvetniki se dobro zavedajo, da se pravila igra lahko kaj hitro spremenijo, zato strankam svetujejo,  naj pohitijo. Strategija davčne inverzije  bo v primeru Medtronica  sprostila 14 mrd USD sredstev, ki so bila ustvarjena zunaj ZDA, in Medtronic jih namerava investirati zunaj ZDA.  Z arbitražo različnih davčnih okolij Medtronic pravzaprav zasleduje cilj maksimiranja svojega dobička, kar je želena lastnost med delničarji.  Po podatkih z Bloomberga je 8 od 14 podjetij, ki so v zadnjem času preselila svoje sedeže, v povprečju preseglo donos svetovnega  indeksa MSCI World za 14,6 %. Večina je največ na svoji vrednosti pridobila neposredno po objavi.

Delnice Covidiena, Medtronica, Pfizerja in AstraZeneca, Johnson&Johnson, Oracle in Microsoft,  se nahajajo v portfeljih skladov Infond Life, Infond PanAmerica. Infond Alfa, Infond Beta, Infond Družbeno odgovorni, Infond Global, Infond Delniški, Infond Hrast, Infond Krekov Globalni, Infond Dynamic, Infond PBGS in Infond Technology.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja