Prevzemi, prevzemi, prevzemi

Članek slika

Pred časom smo pisali, da je dogajanje v farmacevtskem sektorju v zadnjem obdobju ponovno postalo izredno zanimivo. Predvsem na račun presežnih sredstev na računih podjetij, ki so začela iskati prevzemne tarče.

V ospredju so bili GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, AstraZeneca, Actavis, Valeant, Mylan in Meda. Prah se niti ni dobro polegel, že sta odmevala dva nova prevzema. V preteklem tednu je Medtronic objavil prevzem Covidiena, AbbVie pa kupuje Irski Shire.

Prevzemna aktivnost je posledica ogromnih denarnih sredstev na računih nekaterih podjetij. Predvsem so v ospredju ameriške multinacionalke, ki služijo visoke dobičke na računih zunaj ZDA. Ameriška podjetja morajo, če želijo dobičke pripeljati nazaj v ZDA, plačati precej višjo davčno stopnjo, kot je to v nekaterih evropskih državah.

Covidien in Shire irski podjetji, plačujeta tako le 12,5-odstotno stopnjo, medtem ko ameriška podjetja lahko plačajo tudi do 35 odstotkov. Medtronic se zato v ZDA zadolžuje po rekordno nizkih obrestnih merah in s tem denarjem kupuje lastne delnice, izplačuje dividende ali dela prevzeme zunaj ZDA. Prevzemna cena, ki jo bo Medtronic plačal za Covidien, znaša približno 94 dolarjev. O točni ceni težko govorimo, ker bo približno dve tretjini prevzema financiranega z Medtronicovimi delnicami. Prevzemna cena predstavlja tako več kot 30-odstotno premijo glede na  trgovanje pred objavo. Delnice Covidiena pa so se v zadnjih dveh letih skoraj podvojile.

Tudi premija za irski Shire znaša več kot 20 odstotkov, njihove delnice pa so v zadnjih dveh letih tako dosegle več kot 200-odstotni donos. Tudi tu je seveda zgodba podobna. Veliko vlogo igra davčni vidik. Seveda pa pri vseh prevzemih najpomembnejšo vlogo igra skupna prihodnost podjetij. Menedžment namreč vidi priložnosti tako za sinergije kot tudi rast v prihodnjem obdobju.

Izpostaviti moramo tudi samo ceno, ki jo bodo prevzemniki plačali. Ta je seveda precej višja glede na predhodno trgovanje. Kar pomeni, da je bilo podjetje pred tem podcenjeno. Ljudje, ki so prevzem izpeljali, imajo precej več informacij o svoji tarči, kot jih imamo investitorji. Njihove aktivnosti pa so nakazale, da podjetja še vedno niso precenjena, kar bi po visoki rasti njihovih delnic v zadnjih letih lahko sklepali. To nam daje neko zaupanje, da farmacevtska panoga še ni rekla zadnje besede ter da so časi pred nami še vedno optimistični.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman