Mercator prodan Agrokorju

Članek slika

Konzorcij prodajalcev približno 53-odstotnega deleža največje slovenske trgovske družbe Mercator je svoj delež prodal Agrokorju. Kot je danes sporočila Pivovarna Laško v imenu konzorcija, sta obe strani za datum konca transakcije določili petek. Po več kot petih letih naj bi tako Agrokor za dobre pol milijarde evrov postal lastnik Mercatorja.

Kot datum sklenitve transakcije določili petek

Agrokor naj bi po neuradnih podatkih za delnico odštel 86 evrov, s čimer bo za približno 53-odstotni delež plačal 172 milijonov evrov. Po tem bo moral objaviti prevzemno ponudbo za preostali del Mercatorja, tako da naj bi za vse delnice Mercatorja odštel približno 325 milijonov evrov. Agrokor naj bi poleg tega zagotovil Mercatorju 225 milijonov evrov podrejenega posojila, od česar naj bi banke prejele 200 milijonov evrov, preostanek pa naj bi bil namenjen za obratni kapital.

Konzorcij prodajalcev, v katerem so Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, NLB, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD holding je 14. junija lani z Agrokorjem podpisal pogodbo o prodaji in nakupu skupaj 53-odstotnega deleža v Mercatorju, 28. februarja letos pa še aneks.

Dogovor je med drugim vseboval tudi odložni pogoj restrukturiranja dolgov družbe Mercator do konca maja letos, a navedeni odložni pogoj do dogovorjenega roka ni bil izpolnjen. "Agrokor je dne 24. junija letos konzorcij prodajalcev obvestil, da se odpoveduje pogoju restrukturiranja dolgov," je danes konzorcij prodajalcev sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze, s čimer so bili "izpolnjeni pogoji za zaključek transakcije".

Agrokor mora poplačati del posojil Mercatorja

Iz Mercatorja pa so danes sporočili, da je skupina Mercator ter zadostna večina njenih bank upnic in lizingodajalcev podpisala dogovor, ki določa komercialne pogoje izvedbe finančnega prestrukturiranja skupine Mercator v primeru prevzema s strani družbe Agrokor. Kot navajajo, dogovor "stopi v veljavo pod številnimi pogoji", med drugim mora Agrokor nakazati podrejeno posojilo v višini 200 milijonov evrov.

Slednje se bo uporabilo za predčasno odplačilo dela posojil skupine Mercator bankam upnicam. "Agrokor mora tako podrejeno posojilo nakazati pred ali sočasno s pridobitvijo večinskega paketa delnic družbe Poslovni sistem Mercator, po izvedbi prevzemnega postopka pa je zavezan glasovati za spremembo navedenega podrejenega posojila v osnovni kapital, s čemer se bo pomembno zmanjšala zadolženost družbe Poslovni sistem Mercator," še navajajo v slovenskem trgovcu.

Mercator se je sicer z bankami upnicami in lizingodajalci že dogovoril o finančnem prestrukturiranju skupine, s čimer je zagotovljena dolgoročna finančna stabilnost družbe tudi brez vstopa Agrokorja. Ta sporazum je začel veljati minuli teden.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja