KBM Infond in ALTA Skladi umikata sklade iz Ljubljanske borze

Članek slika

Prek spletne strani Ljubljanske borze so pri KBM Infond in ALTA Skladih v preteklih dneh sporočili, da bodo iz Ljubljanske borze umaknili kupone skladov Infond Dynamic, Infond Global in ALTA EUROSTOCK. Kaj je bil razlog za takšno odločitev in kakšne spremembe to prinaša za vlagatelje smo se pozanimali pri omenjenih družbah za upravljanje.

S KBM Infond so na SEONET-u 15.4.2011 sporočili, da bodo julija iz Ljubljanske borze umaknili kupone skladov Infond Dynamic (INDDY ) in Infond Global (INDGL).

Trgovanje s kuponi vzajemnih skladov Infond Dynamic in Infond Global bo zaustavljeno s 6. julijem 2011, medtem ko bosta iz Ljubljanske borze dokončno umaknjena 18. julija 2011.

Kot razlog za umik je navedena sprememba investicijskih kuponov in preoblikovanje vzajemnih skladov.

Podobno kot pri KBM Infond so se za umik sklada iz Ljubljanske borze odločili tudi pri ALTA Skladih. Ti so na SEONET-u 20.4.2011 sporočili, da z dnem 21. julija 2011 z borze umikajo  investicijske kupone ALTA EUROSTOCK (MPEU).

Kot razlog so navedli spremembo investicijskih kuponov in morebitna možnost naknadnega preoblikovanja vzajemnega sklada.

Glavni razlog za umik skladov je znižanje stroškov za vlagatelje

Pri KBM Infond in ALTA Skladih smo se pozanimali o razlogih za umik in kakšne spremembe to prinaša za vlagatelje. Pogovarjali smo se z Barbaro Gačnik iz družbe KBM Infond in Tadejem Bratkovičem iz ALTA Skladi. Kot glavni razlog za umik sta oba navedla predvsem znižanje stroškov za vlagatelje  ter načrtovano vključitev teh skladov h krovnemu skladu.

»Namen umika Infond Global-a in Infond Dynamic-a z borze je v prvi vrsti znižanje stroškov vlagateljem saj jih pri nakupu in prodaji ne bodo več bremenili neposredni stroški posredovanja borzno posredniških hiš ter stroški organizatorja trga vrednostnih papirjev in KDD v zvezi s samim nakupom in prodajo investicijskih kuponov. Poleg tega bodo lahko vlagatelji k vzajemnemu skladu pristopili tudi elektronsko z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila. Poznejši namen pa je vključitev vzajemnih skladov k Krovnemu skladu Infond, s čimer vlagatelji pridobijo ugodnejšo davčno obravnavo pri prestopanju med podskladi krovnega sklada,« je povedala Barbara Gačnik. »Obenem smo vzajemnemu skladu Infond Global spremenili naložbeno politiko in s  tem povečali raznovrstnost naših skladov. Infond Global je postal sklad fleksibilne strukture. S spremembo se omogoča prilagajanje celotnega portfelja sklada trenutnim pričakovanim razmeram. Zaradi spremenjene naložbene politike se bo vzajemni sklad preimenoval v Infond Global, vzajemni sklad fleksibilne strukture naložb,« še dodaja.

Podoben odgovor smo prejeli tudi s strani ALTA Skladi: »Glavni razlog za umik investicijskih kuponov Indeksnega vzajemnega sklada ALTA EUROSTOCK iz trgovanja na borznem trgu je v znižanju stroškov poslovanja vzajemnega sklada in načrtovanem preoblikovanju Indeksnega vzajemnega sklada ALTA EUROSTOCK v podsklad Krovnega sklada ALTA, v katerem so združeni podskladi samo z neprenosljivimi investicijskimi kuponi.«

Brez sprememb za vlagatelje

Na vprašanje kakšne spremembe to pomeni za vlagatelje so pri ALTA Skladih odgovorili: »Zaradi navedenih sprememb vlagateljem ni treba urejati nobenih dodatnih administrativnih zadev, ob tem se tudi ne spreminjata naložbena politika sklada in način izračunavanja vrednosti točk sklada. Vrednost točke sklada ALTA EUROSTOCK že zdaj dnevno izračunava družba ALTA Skladi d.d. in tako bo tudi v prihodnje. Spremembe pravil upravljanja v ničemer ne zmanjšujejo lastninske pravice, ki jo vsebuje investicijski kupon vzajemnega sklada, tako da vlagatelji ne bodo nič "izgubili". Umik investicijskih kuponov iz kotacije na Ljubljanski borzi ne pomeni nič drugega kot zaustavitev ene izmed tržnih poti, bodo pa lahko vlagatelji posamezne enote premoženja sklada ALTA EUROSTOCK še naprej kupovali preko družbe za upravljanje, kar je tudi običajno za vzajemne sklade.«

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja