NLB agent v procesu finančnega prestrukturiranja skupine Laško

Članek slika

NLB je po podpisu sporazuma o finančnem prestrukturiranju, ki ga je podpisalo 18 bank upnic, postala agent v procesu finančnega prestrukturiranja skupine Laško.

Pri dogovarjanju s skupino Laško je koordinirala aktivnosti v imenu bank upnic, ki so z reprogramom kreditov močno izboljšale dolgoročno solventnost družbe, so sporočili iz Pivovarne Laško.

Brodnjak: "Skupina Laško lahko spet postane visoko donosno podjetje"

Kot ocenjuje član uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak, so v tem, za banke in skupino Laško izjemno zahtevnem obdobju, koordinirali in izvedli vse potrebne aktivnosti za nadaljnje normalno poslovanje družb skupine Laško in povrnitev obveznosti bankam, so sporočili iz Pivovarne Laško.

"Pred kratkim podpisani sporazum obema stranema daje možnosti, da uspešno zaključimo krizno obdobje in zato se že veselimo sodelovanja v prihodnje, saj ima skupina Laško zdaj odprto pot in možnosti, da postane spet visoko dobičkonosno podjetje. Skupina Laško pa je v tem zahtevnem obdobju naredila veliko delo," je še dejal Brodnjak.

Članica uprave Pivovarne Laško Mirjam Hočevar je pojasnila, da je projekt definiranja koncepta operativnega in finančnega prestrukturiranja družb z aktivnim sodelovanjem družb, upnic in svetovalcev potekal celo lansko leto.

Cilj tega projekta je bil definirati sporazum, ki na eni strani zagotavlja družbam skupine Laško finančno stabilnost z dolgoročnim reprogramom kreditov in razdolžitvijo skupine Laško na vzdržno raven dolga. Na drugi strani pa zagotavlja upnikom izpolnitev pričakovanj po čim hitrejši razdolžitvi ob hkratnem maksimiziranju vrednosti tudi za lastnike.

Po besedah Hočevarjeve se na ta način družbam skupine Laško dolgoročno zagotavlja razvoj kakovostnih blagovnih znamk in ohranitev delovnih mest.

Banke upnice izkazale močno podporo

Banke upnice z NLB na čelu so po oceni Hočevarjeve izkazale močno podporo družbam skupine Laško ter zagotovile potrebno podporo in stabilnost za dokončno implementacijo finančnega prestrukturiranja.

Družbe Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska so konec aprila z vsemi 18 bankami upnicami podpisale sporazum o prestrukturiranju in mirovanju. Končna zapadlost večine posojil družb je tako reprogramirana do konca leta 2016.

Sporazum regulira zaveze do upnikov za obdobje do konca leta 2016

Poleg razdolževanja z odplačili upnikom iz denarnega toka osnovne dejavnosti postavlja mejnike razdolžitve iz prodajnega procesa za Mercator in prodajnih procesov družb Radenska, Birra Peja in Delo, ki so bili začeti v letu 2013.

Prvi mejnik je odplačilo posojil iz kupnine prodaje deleža v Mercatorju do konca julija letos.

Drugi mejnik je konec letošnjega leta, ko je načrtovano odplačilo posojil iz kupnine za naložbe neosnovne dejavnosti.

Tretji ključni mejnik pa je razdolžitev iz dokapitalizacije v sredini leta 2015. O njej bodo po navedbah laške pivovarne lastniki odločali "po transparentno izpeljanem procesu iskanja vlagatelja".

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja