Indija: Modijeva zmaga pognala delnice k novim rekordom

Članek slika

"Indija je zmagala," je na Twitterju objavil Narenda Modi, kar je bil njegov prvi javni komentar izida volitev, v katerih je zmagal skupaj s svojo stranko Bharatiya Janata Party.

Zmagal je z naskokom, katerega niso pričakovali niti največji optimisti. Trenutno kaže, da je njegova stranka BJP skupaj z zavezniki (znanimi kot NDA) v parlementu dobila 324 sedežev od 543 možnih. Od tega jih je 275 dobila samo BJP. Prvič od leta 1984 je posamezna stranka dobila več kot polovico vseh možnih sedežev.

Praznovanje zmage Modija se je hitro preselilo tudi na indijsko borzo. Indijski borzni indeks Sensex je danes dosegel novo najvišjo vrednost v zgodovini. Podražila se je tudi indijska rupija, ki je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 10 mesecih.

Analitiki optimistični

Izid volitev pomeni konec vladavine Kongresne stranke, ki v Indiji dominira že od osamosvojitve leta 1947. Zmaga stranke, ki jo vodi Modi Bharatiya Janata (BJP) in njenih zaveznikov naj bi poskrbela za to, da bi v središče odločitev v državi prišla Nacionalno demokratsko zavezništvo (NDA oz. National Democratic Alliance). Analitiki menijo, da bi Indija s tovrstno spremembo veliko pridobila. Nova vlada bo po njihovem mnenju izpeljala davčno reformo, zmanjšala birokracijo ter poskrbela za boljšo kmetijsko politiko. Pod vodstvom Kongresne stranke je bilo izvajanje ključnih reform počasno in je bila država posledično konstantno tačra kritik mednarodnih in domačih ekonomistov.

Modi se je javnosti predstavil, kot vodja, ki je sposoben izkoristiti potencial, ki ga država ponuja. Modijeve dosežki v zvezni državi Gujarat, ki jo je vodil 11 let, mnogi ocenjujejo za pozitivne. Zadnje javnomnenjske raziskave so kazale na to, da si prebivalci Indije želijo tako vrsto razvoja, kot je je bila deležna Gujarat. Regija se lahko pohvali s podpovprečno stopnjo brezposelnosti ter veliko tujimi investicijami. Ekonomisti sedaj pričakujejo, da bo Modi v roku 100 dni od izvolitve predstavil paket ključnih reform.

Volilna mrzlica dvignila indijske delnice k novim rekordom

Indijski borzni indeks je v petkovem trgovanju dosegel novo rekordno vrednost. Prvič v zgodovini je presegel 25.000 točk. Že same špekulacije o zmagi Modija so v zadnjem tednu vplivale na rast indijskih delnic. Analitiki pričakujejo, da se bo trend rasti še nadaljeval.

Raziskava Franklin Templeton (2014 Global Investor Sentiment Survey ali GISS) je pokazala, da so vlagatelji v Indiji med 22 državami, ki so bile obravnavane v raziskavi, najbolj optimistični. Kar 82% indijskih vlagateljev, ki so sodelovali v raziskavi, pričakuje rast indijskih delnic v letošnjem letu. Med temi jih več kot polovica namerava v letošnjem letu še povečati izpostavljenost domačim (indijskim) delnicam. In že drugo leto zapored so bili indijski vlagatelji najbolj optimistični pri vprašanju, če bodo letos dosegli svoje finančne cilje.

Upamo, da se bodo napovedi uresničile. Ampak za to ni zagotovila. Indija se je v zadnjih letih večkrat izkazala za državo, kjer politika zavlačuje s ključnimi reformami. Politični zastoj je eden izmed glavnih problemov, ki je Indiji preprečil, da bi izkoristila svoj potencial. Ampak, če se bo Modi držal svojih obljub, bi se to lahko končno spremenilo.

Seznam vzajemnih skladov, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v indijske delnice:

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
ALTA BrazilRussiaIndiaChina -5,33 -29,44 -8,94
ALTA INDIA 2,55 -15,48 38,23
Infond BRIC -4,65 -13,52 23,13
KD Indija - Kitajska 1,5 2,79 48,05
Amundi Funds Equity India Select 10 -8,79 54,53
Franklin India Fund [A] 6,38 1,98 79,75
Franklin India Fund [N] 5,61 -0,32 73,04

Preberite tudi:

Mobius: Indijski vlagatelji napovedujejo lepo prihodnost

Volilna mrzlica dvignila indijske delnice k novim rekordom

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja