Surovinskemu sektorju ne gre tako slabo, kot se zdi

Članek slika

Industrija kovin in rudarstva pada, a vse druge industrije v panogi imajo dinamiko rasti.

Sektor surovin in materialov je bil še pred kratkim zelo priljubljen pri vlagateljih. Od 2003 do 2007 je indeks delnic podjetij iz tega sektorja zrasel za kar 142 odstotkov (merjeno v evrih, brez upoštevanja vpliva reinvestiranja dividend). Po močnem padcu leta 2008 je spet privabil donosov lačne vlagatelje in v naslednjih dveh letih zrasel za skoraj 100 odstotkov. Od takrat pa se mu vlagatelji izogibajo in sodeč po poročilu, ki ga redno objavlja investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, je zdaj med najbolj nepriljubljenimi med globalnimi upravljavci sredstev. Eden izmed glavnih razlogov za pesimizem vlagateljev je upočasnitev gospodarske rasti Kitajske, ki je med največjimi porabniki surovin in materialov.

A čeprav gledamo samo donosnost zadnjih let, razmere niso tako črne, kot se zdi na prvi pogled, vsaj če pogled naravnamo na raven industrije, in ne na raven sektorja. Sektor surovin in materialov je sestavljen iz petih industrij: kemični izdelki, kovine in rudarstvo, gradbeni materiali, kontejnerji in embalaža ter papir in izdelki iz lesa. Res je, da je v zadnjih treh letih industrija kovin in rudarstva imela 39-odstotni padec, vendar so imele druge industrije popolnoma drugačno dinamiko: papir in izdelki iz lesa  so imeli 13-odstotno rast, kemični izdelki 21-odstotno, gradbeni materiali 26-odstotno, kontejnerji in embalaža pa 37-odstotno rast. Razlika v donosnosti najboljše in najslabše industrije znaša 76 odstotnih točk. Velik delež nizko donosne industrije kovin in rudarstva je tako glavni vzrok za relativno slabe rezultate celotnega sektorja.

Sklepna misel je naslednja: pomembno je videti gozd, ampak vedno je smiselno pogledati tudi posamezna drevesa. V primeru sektorja surovin in materialov je treba imeti v mislih, da čeprav nižja gospodarska rast Kitajske škodi rudarjem in proizvajalcem kovin, podjetjem iz drugih industrij koristijo rast obsega proizvodnje energije v ZDA, izboljšanje stanja na globalnih nepremičninskih trgih, prav tako rast na področju trgovinske menjave.

Preberite tudi: Prilžnosti in tveganja v sektorju energija

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja