Rast v večjih državah se še naprej upočasnjuje

Članek slika

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila aprilsko poročilo o gibanju vodilnih makroekonomskih indikatorjev v različnih državah. Najnovejša objava kaže, da se nadaljuje trend upočasnjevanja gospodarske rasti v večjih rastočih gospodarstvih z izjemo Kitajske.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila aprilsko poročilo o gibanju vodilnih makroekonomskih indikatorjev v različnih državah. Ti so sestavljeni tako, da poskušajo predvideti spremembe v ekonomski aktivnosti posameznih držav oziroma regij v prihodnjih šestih mesecih. Če je vrednost indeksa nad 100 in narašča, pomeni, da je gospodarstvo v ekspanziji, vrednost indeksa pod 100, ki ima trend upadanja, pa nakazuje upočasnjevanje gospodarske aktivnosti.

Trend upočasnjevanja gospodarske rasti v večjih gospodarstvih se nadaljuje

Najnovejša objava kaže, da se nadaljuje trend upočasnjevanja gospodarske rasti v večjih rastočih gospodarstvih z izjemo Kitajske. Nižja rast od trenda se napoveduje v Braziliji in Indiji, okrevanje pa izgublja moment tudi v Rusiji. Tako v ZDA in Kanadi kot tudi v celotni skupini držav OECD vodilni indikatorji nakazujejo, da trend rasti ostaja nespremenjen. Izboljšanje rasti zaznavajo na Japonskem in v državah iz območja evra.

Nenaden obrat razpoloženja na borzah rastočih trgov

V zadnjem mesecu gibanja na borzah niso bila najbolj usklajena z vodilnimi indikatorji, ki jih objavlja OECD. Indeks rastočih trgov MSCI EM je v mesecu dni ustvaril približno 6 odstotnih točk višji donos kot indeks razvitih trgov, pri čemer so imele najvišjo rast delnice iz Latinske Amerike. Donos indeksa rastočih trgov pa je od začetka leta tako rekoč na enakih ravneh, kot donos indeksa razvitih trgov S&P Global 1200. Nenaden obrat razpoloženja na borzah rastočih trgov lahko pojasnimo z najmanj tremi faktorji.

Prvič, strahovi glede trdega pristanka Kitajske se umirjajo na podlagi ugibanj, da bo Kitajska uvedla nekatere stimulativne ukrepe za stabilizacijo gospodarske rasti. Drugič, vrednotenja delnic na rastočih trgih so relativno nizka tako glede na zgodovino, kot tudi glede na vrednotenja delnic na razvitih trgih. In tretjič, veliko pričakovanj glede umika stimulacij ameriške centralne banke je že vgrajenih v cene delnic rastočih trgov.

Preberite tudi:

Čas za trge v razvoju?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Na borznih trgih prevladuje zmerni optimizem

30.06.2021

S. Ivanović