Visoka volatilnost ponovno dvignila trge

Članek slika

Svetovni kapitalski trgi so se v tem tednu gibali zelo volatilno in iskali svojo smer. V začetku tedna so se trgi obrnili povsem navzdol. K temu je v prvi vrsti prispevala novica glede prestrukturiranja finančnega dolga Grčije.

Trgovanje na Wall Streetu se je ravno tako končalo s padcem, predvsem zaradi odločitve bonitetne hiše Standard&Poor's, ki je zaradi načrtovanja velikanskih proračunskih primanjkljajev in pomanjkanja resnih načrtov za njihovo znižanje oziroma odpravo obet posojilne ocene ZDA z oznake "stabilno" znižala na "negativno". S tem ko Fed drži ključno obrestno mero na rekordno nizki ravni, se je inflacija na ravni potrošniških cen v ZDA marca znižala 0,5 odstotka. Stopnja mesečne inflacije je tako ostala enaka kot februarja, ko je dosegla najvišjo raven po juniju 2009. Inflacija je na območju evra marca na medletni ravni dosegla 2,7 odstotka.

Nadaljevanje sezone objav poslovnih rezultatov

Po večjih padcih v ponedeljek so se svetovni kapitalski trgi v torek ob spodbudnih poslovnih rezultatih nekaterih družb ponovno pobrali. Ameriški internetni velikan Google je v prvem letošnjem četrtletju zvišal dobiček, a kljub temu razočaral vlagatelje. Google v zadnjem času na veliko zaposluje, zaradi česar rast njegovih stroškov presega rast prihodkov. Stroški poslovanja v prvem četrtletju so v primerjavi z lanskim prvim trimesečjem poskočili za 54 odstotkov, na 2,84 milijarde dolarjev, in tako zasenčili 27-odstotno rast prihodkov. Ameriška banka Bank of America je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 1,7 milijarde dolarjev dobička, kar je 39 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Rezultati, ki bodo v veliki meri posledica izgub iz naslova hipotekarnih posojil in sodnih stroškov, so razočarali analitike.

Tudi med evropskimi podjetij je bilo kar nekaj objav poslovnih rezultatov v tem tednu, med katerimi sta morebiti izstopala Novartis in Sony Ericcson. Švicarski farmacevtski koncern Novartis je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 2,82 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. V družbi nižji dobiček pripisujejo stroškom nakupa preostalega dela družbe Alcon. Prihodek od prodaje se je zvišal za 16 odstotkov, na 14,03 milijarde dolarjev. Proizvajalec mobilnih telefonov Sony Ericsson je v prvem četrtletju zabeležil 11 milijonov evrov čistega dobička, kar je 48 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Med razlogi so slabša prodaja, višja obdavčitev in motnje v dobavni verigi zaradi potresa in cunamija na Japonskem.

Največji svetovni indeksi dražji

Vrednost največjih svetovnih indeksov se je v tem tednu nekoliko podražila. Indeks DAX je teden končal 3,6 odstotka višje in je v sredo dosegel 7245 indeksnih točk. Francoski indeks CAC40 je končal 2,3 odstotka višje, medtem ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu pridobil 2,9 odstotka vrednosti. Ameriška indeksa SP500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje končala 2,2 odstotka višje glede na pretekli teden.

Negotovost glede prestrukturiranja dolga Grčija je močno pocenilo vrednost evra v začetku tedna. Po objavi uspešne prodaje obveznic s strani Španije pa je ponovno poskočil in izenačil najvišjo vrednost. V sredo se je evro v primerjavi z dolarjem gibal pri 1,45, kar je 2,2 odstotka višje kot pretekli teden. V kolikor bodo dobri poslovni rezultati objavljeni tudi v nadaljevanju, lahko v naslednjem obdobju pričakujemo stabilno rast trgov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc