Tudi brez krize v Ukrajini smo v borznem biku

Članek slika

Borze v Frankfurtu, Londonu in na Wall Streetu so v zadnjih dnevih ponovno zrasle na ravni, kakršne so bile pred rusko zasedbo krimskega polotoka. Videti je, kot da so borzni vlagatelji pozabili na geopolitične napetosti med Zahodom in Rusijo ter se zopet vračajo na finančne trge.

V tem trenutku se prav tako pozablja, da je še pred nekaj meseci bila glavna tema med borznimi vlagatelji monetarna politika v Washingtonu, možnosti gospodarskega okrevanja v ZDA ter odločitev Evropske unije glede monetarne politike na področju evra. Takrat se je govorilo o pregretosti borznih trgov, torej v času, ko Ukrajine še ni bilo na dnevnem redu mednarodnih dogodkov.

ECB po stopinjah Feda

Zato se skušajmo posvetiti trenutnemu borznemu trenutku s parametri, ki ne vključujejo faktorja Putin. Medtem se je zgodila dobra novica za borzne trge. Evropska centralna banka bo, verjetno, v prihodnje začela politiko kvantitativnega popuščanja, kakršna je bila v zadnjih letih uveljavljena v ZDA. Odločitev podpira sedaj tudi Nemčija, predvsem zaradi strahu pred deflacijo ter recesijo v Evropi in posledično novimi političnimi napetostmi v državah na Jugu Evrope.

Znano je, da tudi rezultati nemških podjetij v letu 2013 niso bili bistveno boljši od tistih v 2012, zato del vzroka za nemško popustljivost pri tiskanju evrov tiči tudi tu. Na videz situacija zgleda neproblematična, saj imamo nizke obrestne mere, nizko inflacijo in kolikor toliko aktivno gospodarsko rast. Gledano v Evropi.

Vendar se lahko situacija dokaj hitro spremeni. Težava so po eni strani rast proračunskih deficitov v večjem delu EU ter možnost ponovnega vzpona cen nafte. Oboje je nevarno za recesijo na evropskem kontinentu, kar lahko borzne cene požene navzdol, tudi brez morebitne vojne med Rusijo in Ukrajino. Če se zgodi še ta, kar po mnenju številnih analitikov ni nemogoče, lahko na borzi vidimo kar močan popravek tečajev delnic.

Nekoliko bolj predvidljiv je borzni položaj v Ameriki

Skok cen nafte bi sedaj koristil tudi Američanom (oz. njihovim naftnim podjetjem), saj imajo doma na voljo vse več te surovine. Obenem pa bi bile v primeru politične destabilizacije v Evropi ameriške delnice precej bolj stabilne.

Tudi gospodarska rast v ZDA je verjetnejša kot v EU, da ne govorimo še o novi rundi pogajanj med največjima gospodarskima grupacijama glede pospeševanja trgovinskega sodelovanja. Že dolgo je znano, da so v ZDA cene pri mnogih izdelkih občutno nižje kot v Evropi, zato morebitno ukinjanje carin in zmanjševanje izvozno-uvozne regulative prinaša velike koristi ameriškim izvoznikom.

Vse delnice le niso poceni

Kako se bodo gospodarski, finančni in politični dogodki, ki krojijo finančne trge, razvijali v prihodnjih mesecih, ne vemo. Bilo bi pa za borznega vlagatelja nepremišljeno, če bi sedanje rastoče tečaje, predvsem na evropskih borzah, videl kot znamenje za kupovanje vsakršnih delnic. Vse le niso poceni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Svetovne borze: Vse drugo bi bilo presenečenje

08.05.2013

Z. Turkovic