Čas za trge v razvoju?

Članek slika

Trgi v razvoju v zadnjih časih niso bili ravno priljubljeni. Slab začetek leta na delniških trgih, depreciacija valut ter konflikt v Vzhodni Evropi so vlagatelje odvrnili od investiranja v delnice držav v razvoju.

"Trgi v razvoju so šli iz normalenga vrednotenja na podcenjeno," so povedali analitiki Societe Generale in dodali, da bi vlagatelji morali začeti dodajati izpostavljenost trgom v razvoju. Izpostavljajo predvsem azijske države.

Societe Generale se vrača na trge v razvoju

Sprememba mnenja Societe Generale je za investicijski svet omembe vredna zadeva. Še marca 2011 so izjavili, da je "zabava končana" in odprodali svoje naložbe. Sedaj pa so zvišali izpostavljenost do delnic ter obveznic izdajateljev razvijajočih se držav iz 0 na skupaj 10 odstotkov.

Ena pomembnejših novic, ki je pretresla trge razvijajočih se držav, je umik stimulacij oz. odkupovanja obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek s strani Federal Reserve (Fed). Kot posledica, so se vlagatelji začeli umikati iz držav v razvoju in vračati sredstva v ZDA, saj ameriške državne obveznice tradicionalno veljajo za varno naložbo. Tako so vlagatelji prodajali valute razvijajočih se držav in kupovali dolarje.

Strokovnjaki izpostavljajo mejne trge

"V letu 2014 pričakujem nadpovprečno donosnost trgov v razvoju," je letos izjavil Mark Mobius, prvi mož Templeton Emerging Markets Group, ki je še posebej optimističen glede mejnih trgov zaradi odličnega razmerja med pričakovanim donosom za sprejeto tveganje oziroma t.i. alfe. »Če iščete alfo, so mejni trgi tisti, kjer morate imeti investirana sredstva.  Če aktivno izbirate delnice, lahko na teh trgih še vedno pričakujete visoke donose.«

Z njim se strinja tudi Nouriel Roubini. Letos je v enem od svojih komentarijev zapisal, da je optimističen predvsem glede mejnih trgov, ki imajo manj makroekonomskih, političnih in finančnih težav. Med te prišteva: Južno Korejo, Filipine, Malezijo, Poljsko, Čile, Kolumbijo, Peru, Mehiko, Kenijo, Ruando in nekatere države Bližnjega Vzhoda.

Mnogi analitiki frontier trge enačijo s trgi v razvoju pred 20 leti. V prihodnosti pričakujejo, da se bo večina teh trgov priključila skupini trgov v razvoju, saj se bo tržna kapitalizacija glede na BDP povečala, potrošnja gospodinjstev bo postala močnejša, BDP na prebivalca se bo zvišal, pričakovana pa je tudi višja stopnja demokratičnega odločanja. Potrebno je dodati, da potencial visokih donosov spremlja tudi višje tveganje, saj gre za gospodarstva, ki so na začetku nove faze družbenega, političnega in gospodarskega razvoja.

Analitiki pričakujejo preobrat

Letos so vlagatelji predvsem zaradi volatilnosti lokalnih valut, političnih negotovosti ter denarne politike Fed umikali sredstva iz držav v razvoju. Analitiki sedaj pričakujejo preobrat.

Letos je segment obveznic razvijajočih se držav imel za 11,12 milijard dolarjev, delnice pa 30,35 milijard dolarjev več odlivov kot prilivov sredstev. "Fed je že potrdil zmanjšanje stimulacij, gospodarske napovedi držav v razvoju pa so že znižane. Menimo, da je vse to že všteto v trenutno ceno," so povedali analitiki Societe Generale in tako argumentirali svojo odločitev.

Seznam skladov, ki sredstva vlagateljev med drugim investirajo tudi na trge v razvoju.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja