Vrednost gradbenih del v Sloveniji januarja krepko navzgor

Članek slika

Vrednost gradbenih del v Sloveniji se je januarja krepko zvišala. Na mesečni ravni je bila za 22,5 odstotka višja, medtem ko je bila rast na letni ravni 42,9-odstotna. Kot ugotavlja državni statistični urad, so na sorazmerno visoko rast vplivale predvsem ugodnejše vremenske razmere, ker so omogočale izvajanje gradbenih del v celem mesecu.

Vrednost gradbenih del je bila januarja v mesečni primerjavi za 31,9 odstotka višja na gradbenih inženirskih objektih in za 14,7 odstotka na stavbah.

Krepka rast glede na 2013, padec glede na 2010

Glede na januar 2013 pa je bila vrednost del na gradbenih inženirskih objektih višja za 59,6 odstotka, na stavbah pa za 11,2 odstotka. Razloge za razmeroma visoko letno rast gre poleg ugodnih razmer letos po pojasnilih statističnega urada delno pripisati tudi slabši sliki v enakem obdobju lani.

V primerjavi s povprečjem leta 2010 pa je bila januarska vrednost gradbenih del nižja za 23,6 odstotka. Vrednost gradbenih del na stavbah je bila nižja za 58,5 odstotka, medtem ko je bila na gradbenih inženirskih objektih višja za 6,8 odstotka.

Gradbeni stroški nižji

Kot so še sporočili iz statističnega urada, so bili gradbeni stroški za stanovanja v zadnjem četrtletju lani za 2,8 odstotka nižji kot v predhodnem četrtletju in za 1,1 odstotka nižji kot v enakem obdobju leta 2012. Za 1,1 odstotka so se ti stroški v letu 2013 znižali tudi v primerjavi z letom 2012.

Stroški gradbenega materiala so bili na četrtletni ravni nižji za 0,5 odstotka in na letni za 0,7 odstotka, medtem ko so se v celotnem letu 2013 glede na predhodno leto znižali za 0,1 odstotka. Ti stroški so se tokrat znižali že tretje četrtletje zapored.

Stroški dela za nova stanovanja so bili na četrtletni ravni nižji za 6,1 odstotka in na letni za 1,8 odstotka, medtem ko so se v celotnem letu 2013 glede na predhodno leto znižali za 2,6 odstotka. Ti stroški so bili v zadnjem četrtletju lani nižji kot v vseh četrtletjih po prvem trimesečju leta 2008.

Gradbeni stroški za stanovanja v zadnjem četrtletju pa se v primerjavi s povprečjem za leto 2010 niso spremenili. Stroški materiala so bili za šest odstotkov višji, medtem ko so bili stroški dela za osem odstotkov nižji.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja