Trg stanovanjskih nepremičnin v ZDA ne kaže znamenj pregrevanja

Članek slika

Newyorška organizacija Conference Board v svoji študiji trga stanovanjskih nepremičnin v ZDA z naslovom Zgodba o 2000 mestih ugotavlja, da se na tem trgu, na katerem se je začela zadnja velika finančna krizo, v naslednjih štirih do petih letih obeta obdobje uravnotežene rasti. Nevarnosti novega nepremičninskega balona tako študija ne vidi.

Glavni izvršni direktor in predsednik Conference Boarda Jonathan Spector je povedal, da bodo potrošniki po svetu v naslednjem desetletju porabili nepredstavljivih 450.000 milijard dolarjev in velik del tega bo šel za hiše in stanovanja. Zato so skupaj z inštitutom Nielsen naredili poglobljeno študijo stanja na ameriškem nepremičninskem trgu.

Položaj se vrača v neko obliko ravnotežja

Zgodba o 2000 mestih je v resnici zajela 2200 ameriških mest z več kot 15.000 prebivalci, kar v celoti pomeni več kot polovico vsega prebivalstva ZDA. Študija je pogledala, kaj se je dogajalo s cenami in stanovanjskim trgom skozi krizo in skušala napovedati bližnjo prihodnost v naslednjih štirih letih.

Osnovna ugotovitev je, da se položaj vrača v neko obliko ravnotežja, kar sicer ne pomeni povratka v stanje pred letom 2006, ko je nepremičninski balon po silovitem razcvetu začel kazati prva znamenja puščanja, ampak vrnitev v obdobje zmerne a trajne rasti.

Ni pričakovati novega balona

Spector ocenjuje, da v ZDA vsaj na trgu stanovanjskih nepremičnin ni pričakovati novega balona. Na vprašanje, ali ga pričakuje kje drugje, pa je podal osebno mnenje, da bi to lahko bil trg družbenih medijev, kjer v zadnjem času opažajo velike finančne transakcije in vrednotenja, ki morda nimajo veliko realne osnove.

Od januarja 2012 do konca 2013 so se cene stanovanjskih nepremičnin v ZDA zvišale za okoli 21 odstotkov, česar naj bi bilo zdaj konec in Conference Board ocenjuje, da bo rast v naslednjih petih letih le okoli osem- ali devetodstotna oziroma bo dosegla približno dva odstotka na leto.

Srednja cena bo leta 2018 pri okoli 217.000 dolarjih, kar je enako kot leta 2006, realna cena ob upoštevanju inflacije pa bo v primerjavi z letom 2006 le 168.000 dolarjev, kar spet kaže na to, kako velika je bila zadnja kriza.

Manj možnosti za lastništvo svojega doma

Vračanje v uravnoteženost pa pomeni velike izzive tako za posameznike kot za lokalne skupnosti. Posamezniki bodo imeli manj možnosti, da uresničijo ameriške sanje o lastništvu svojega doma, okoli 50 odstotkov vseh mest v ZDA pa se bo zaradi teh trendov borilo s finančnimi in socialnimi težavami.

V ZDA si svoje hiše ali stanovanja želi od 75 do 77 odstotkov ljudi, v naslednjih letih pa bo to mogoče za največ 65 odstotkov. Leta 2011 je moral povprečni lastnik stanovanja ali hiše za sovje domovanje povprečno odšteti 37 odstotkov dohodka, lani pa že 41 odstotkov. Za 56 odstotkov Američanov je to nepremostljiva ovira.

Od 2200 mest na zeleni veji le 200

Od 2200 ameriških mest jih je na finančni zeleni veji le 200, a ta zaležejo za polovico celotne vrednosti vseh 2200 mestnih skupnosti v ZDA. Gre predvsem za predmestja velikih mest, ki prebivalcem z dovolj denarja ponujajo idealno kombinacijo miru in bistvenih lastnosti mesta. Za mestne skupnosti je mobilnost seveda omejena.

Posameznik lahko pobere kovčke in se preseli drugam, mesto pa tega ne more. Od teh 200 mestnih skupnosti jih je večina osredotočenih v trikotniku med Washingtonom, Chicagom in Bostonom ter na drugi strani ZDA na jugu Kalifornije okoli Los Angelesa in na severu najbolj naseljene ameriške zvezne države okoli San Francisca.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja