Zaupanje ameriških gradbenikov februarja navzdol

Članek slika

Nacionalno združenje gradbenikov stanovanj in hiš v ZDA ugotavlja, da je zaupanje gradbenih podjetij februarja padlo in se je znašlo v območju, ki ne obeta rasti. Razloge za to vidijo v vremenu in nekaj drugih dejavnikih, kot so pomanjkanje usposobljene delovne sile, zemljišč in gradbenega materiala.

Glavni dejavnik za padec zaupanja je vreme, ki vse regije ZDA razen zahoda vse od konca lanskega leta neusmiljeno biča s snežnimi neurji in mrazom. V takšnem vremenu dinamika tržnega dogajanja ne more biti močna.

Indeks razpoloženja gradbenih podjetij je bil nad vrednostjo 50 točk, ki pomeni pričakovanje rasti, vse od junija lani. Zadnje tri mesece pa se je njegova vrednost zniževala in februarja je z januarskih 56 točk padla na le 46 točk, torej v ozračje pesimizma.

Nepremičninski trg je v ZDA lani lepo okreval in prodaja novih hiš in stanovanj je v primerjavi z letom 2012 narasla za 16,4 odstotka na 428.000 enot. Najhujša zima v znani zgodovini pa je naredila svoje in analitiki pričakujejo, da bo prodaja po novembru in decembru nazadovala tudi januarja in februarja.

Posebni podindeks, ki ugotavlja razpoloženje gradbenikov glede trenutnih pogojev, je od januarja padel za 11 točk na 51 točk, podindeks pričakovanj za naslednjih šest mesecev je padel za šest točk na 54 točk, podindeks zanimanja kupcev za nove nepremičnine pa za devet točk na 40 točk.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja