DUTB pod drobnogledom protikorupcijske komisije

Članek slika

Komisija za preprečevanje korupcije je primer Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prekvalificirala v preiskovalnega, odgovornim pa je posredovala že tudi vmesno poročilo, ki je "skrb vzbujajoče", je v pogovoru za današnji časnik Delo dejal predsednik komisije v odstopu Goran Klemenčič.

Primer DUTB iz preventivnega prekvalificirali v preiskovalnega

Ukrepi, ki so bili obljubljeni ob objavi ocene korupcijskih tveganj pri uveljavljanju zakona, na podlagi katerega je nastala DUTB, se niso uveljavili, je dejal Klemenčič in dodal, da so razmere spremljali naprej. "Zaradi podatkov, ki smo jih pridobili zadnje čase, smo zdaj primer DUTB iz preventivnega prekvalificirali v preiskovalnega," je povedal.

Podrobnosti poročila, s katerim so seznanili vodstvo DUTB, ministra za finance, predsednico vlade in guvernerja Banke Slovenije, ni mogel razkriti, ker je postopek v teku in vsi podatki še niso preverjeni.

"Lahko povem le, da smo se za to odločili potem, ko smo pregledali vse svetovalne pogodbe, ki jih je DUTB v tem času sklenila, njen celotni denarni tok od ustanovitve, postopek zaposlovanja v družbi in zapisnike vseh sej upravnega odbora," je dejal. Posamezne neizvršne in izvršne direktorje bodo sedaj vabili na zaslišanja.

Klemenčič trdi, da DUTB razpolaga s samo dvema kreditnima mapama in da je bila njena novinarska konferenca minuli teden "nedopusten in zavajajoč spin".

Morebiten konflikt interesov

Glede tega je veliko pozornosti vzbudila svetovalna pogodba med DUTB in družbo Quartz&Co, katere partner je v.d. izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Mansson.

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je na novinarski konferenci minuli četrtek dejal, da so se zavedali potencialnega konflikta interesov v tem primeru. Možnost je bila, da DUTB s to družbo ne sodeluje, a je upravni odbor ugotovil, da ponuja storitve, ki jih DUTB trenutno nujno potrebuje.

Nyberg je dejal, da potencialni konflikt interesov še ne pomeni, da obstaja konflikt interesov. V upravnem odboru so vzpostavili kriterije za najemanje zunanjih sodelavcev in uvedli tudi nadzor s strani neizvršnih direktorjev. Ugotovili so, da je bilo vprašanje potencialnega konflikta interesov med Manssonom in družbo Quartz&Co naslovljeno korektno in etično.

Današnji časnik Finance piše, da je Mansson na DUTB prišel na isti dan, ko je družba Qartz+Co objavila, da se jim je pridružil kot partner, in se sprašuje, ali je Mansson na Quartz prišel s svetovalno pogodbo z DUTB v žepu.

Mannson je časniku dejal, da ob prihodu v Quartz+Co ni vedel, da bo postal izvršni direktor DUTB in da njegovo sodelovanje s Quartz+Co ni vezano na to, da je dobil funkcijo v DUTB.

Svetovalna pogodba med DUTB in Quartz+Co je, kot kažejo podatki, ki jih je prejšnji teden predstavila DUTB, vredna 2,52 milijona evrov in predstavlja večji delež od skupno 3,6 milijona evrov, kolikor je DUTB lani porabila za pogodbene sodelavce.

Med ostalimi posli so pogodbe z banko HSBC (404.600 evrov) ter družbami Zolfo Cooper (401.800 evrov), Hansahandelshaus (105.000 evrov), odvetniško družbo Šelih in partnerji (56.300 evrov), družbo Pedersen & Partners (53.000 evrov), Sintegra LAB (30.350 evrov), Unija računovodska hiša (15.600 evrov) in prevajalcem Luko Ličarjem (11.700 evrov).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja