Ustavno sodišče zadržalo izvajanje dela zakona o davku na nepremičnine

Članek slika

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje zakona o davku na nepremičnine v delu, ki se nanaša na izdajo davčnih odločb. To pomeni, da davčna uprava do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izdati odločb o davku na nepremičnine, so danes sporočili z ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je v postopkih za oceno ustavnosti zakona na zahtevo skupine poslancev, državnega sveta, Mestne občine Koper, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije poleg tega sklenilo, da se predlogi za začasno zadržanje v preostalem delu zavrnejo.

Sodišče je zakon v delu, ki se nanaša na izdajo davčnih odločb, zadržalo, ker je ocenilo, da bi izdaja odločb velikemu številu davčnih zavezancev in pričakovano večje število pritožbenih postopkov državi in davčnim zavezancem povzročili precejšnje finančno in organizacijsko breme. Če bi se izkazalo, da je izpodbijana ureditev protiustavna, bi bile te škodljive posledice težko popravljive, je ocenilo.

Ostale aktivnosti, ki jih predvideva zakon, se lahko nadaljujejo

Zato v primeru, da bi se izpodbijana ureditev izkazala za skladno z ustavo, zaradi zadržanja dela glede izdaje odločb v tem trenutku ne morejo nastati škodljive posledice, meni sodišče.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja