Schäuble razmišlja o novem, 10-milijardnem paketu pomoči za Grčijo

Grčija doslej ni izvedla niti polovice dogovorjenih reformnih ukrepov

Članek slika

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble naj bi razmišljal o novem paketu pomoči za Grčijo.

V začetku januarja je grški zunanji minister Evangelos Venizelos nedavno opozoril, da Grki ne bi zmogli dodatnih varčevalnih ukrepov. Vendar pa je prvi mož ESM Klaus Regling zavrnil možnost nadaljnjega odpisa dolga sicer močno zadolžene Grčije. Grčija ima pri ESM, njenem največjem posojilodajalcu, 30-letna posojila z obrestno mero nekaj čez 1,5 odstotka, po mnenju prvega moža sklada pa ni možnosti za dodatno rahljanje pogojev.

Cipras: "Merklova je kratkovidna"

Nato se je v drugi polovici januarja oglasil vodja grške opozicijske levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras, ki je izjavil, da Nemčija tvega razpad EU. "Varčevanje predstavlja grožnjo prihodnosti Evrope in ga je treba nemudoma odpraviti," je Cipras poudaril v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa.

Prepričan je, da je posebej nevarna strategija nemške kanclerke Angele Merkel, saj da na dolgi rok vključuje tveganje za razpad EU in območja evra. "Meklova ne bi smela biti tako kratkovidna, saj tudi Nemčija v primeru razpada EU in območja evra ne bo imela nobene prihodnosti," je pristavil.

Wolfgang Schäuble razmišlja o novi pomoči Grčiji

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble želi po poročanju nemške revije Spiegel povečati pritisk na Grčijo, hkrati pa razmišlja o novem paketu pomoči. Ta naj bi bil težak vsaj 10 milijard evrov in bil pripravljen že v nekaj tednih.

Tretji paket pomoči v obsegu deset do 20 milijard evrov utegne biti Grčiji ponujen že v nekaj tednih in s tem še pravočasno pred evropskimi volitvami, ki bodo v maju, je konec minulega tedna poročal Spiegel. V zameno naj bi Atene odločneje ukrepale, da bi nadoknadile zaostanek pri uresničevanju varčevalnih ukrepov.

Če bo potrebno, bo tretji paket pomoči za Grčijo pripravljen šele sredi leta, so po poročanju nemške tiskovne agencije danes povedal na finančnem ministrstvu v Berlinu. In medtem ko Spiegel omenja možnost vnovičnega odpisa dolgov ali pomoč iz evropskega reševalnega sklada ESM, pa na ministrstvu možnost odpisa dolgov odločno zanikajo.

Grčija doslej ni izvedla niti polovice dogovorjenih reformnih ukrepov

Grški časnik Kathimerini je v nedeljo poročal, da je ta močno zadolžena članica območja evra v zaostanku z izvajanjem 153 reformnih ukrepov, o katerih se je dogovorila z mednarodnimi kreditodajalkami. Časnik se sklicuje na seznam finančnega ministrstva, ki sicer tudi samo še ni spravilo pod streho 57 svojih ukrepov.

Po ocenah predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada Grčija doslej ni izvedla še niti polovice dogovorjenih reformnih ukrepov. Trojka je konec decembra odpotovala iz Grčije, ker ni bilo doseženega nobenega napredka v pogovorih. Sporna je bila predvsem privatizacija in reforma javne uprave.

Trojka nudi finančno pomoč Grčiji že od leta 2010. Obljubljenih ji je približno 237 milijard evrov pomoči, v zameno pa mora vlada v Atenah uveljaviti reforme. Leta 2014 država po šestih letih recesije spet pričakuje skromno gospodarsko rast.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja