Vodja grške opozicije: Nemčija tvega razpad EU

Članek slika

Evropa mora opustiti varčevalno politiko in pripraviti vrh, na katerem bo govora o ukrepih za vrnitev regije na pot rasti, meni kandidat za mesto predsednika Evropske komisije, sicer vodja grške opozicijske levičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras. Nemška politika bi lahko pripeljala do razpada EU in območja evra, je posvaril.

Cipras: "Merklova je kratkovidna"

"Varčevanje predstavlja grožnjo prihodnosti Evrope in ga je treba nemudoma odpraviti," je Cipras poudaril v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa.

Prepričan je, da je posebej nevarna strategija nemške kanclerke Angele Merkel, saj da na dolgi rok vključuje tveganje za razpad EU in območja evra. "Meklova ne bi smela biti tako kratkovidna, saj tudi Nemčija v primeru razpada EU in območja evra ne bo imela nobene prihodnosti," je pristavil.

Vztraja pri novem prestrukturiranju grškega dolga

Poleg tega je grški opozicijski voditelj vztrajal pri spremembah dogovora o mednarodni pomoči Grčiji. Kot je dejal, je treba grški javni dolg prestrukturirati, tako da bo vzdržen in bo njegovi državi omogočil vrnitev na pot rasti.

Preberite tudi: Grčija želi nov odpis dolga. Prvi mož ESM je to možnost že zavrnil.

Ob tem je zatrdil, da njihov namen ni enostranska akcija in da bodo enostransko delovali le, če bodo v to prisiljeni. "Verjamemo, da lahko najdemo rešitev, ki bo vzdržna in konstruktivna za vse vpletene," je dodal.

Hkrati pa je grški politik posvaril nemške davkoplačevalce, ki financirajo Grčijo in druge ranljive evrske države. Sklenil je:

"Zelo spoštujem nemške davkoplačevalce. Moje sporočilo je, da bodo morali v svoje žepe, če se bo varčevalna politika nadaljevala, posegati znova in znova, saj varčevalni ukrepi ne delujejo"

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja