V Španiji obseg slabih posojil še kar raste

Članek slika

Španija je konec minulega leta izstopila iz programa evropske pomoči bankam v okviru stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), njene banke pa se še vedno spopadajo z naraščajočim obsegom slabih kreditov. Njihova višina je v zadnjih mesecih preteklega leta nizala rekorde, novembra je narasla na 192,5 milijarde evrov.

Obseg slabih posojil je novembra lani v primerjavi z oktobrom narasel za 1,5 milijarde evrov, njihov delež pa za 0,09 odstotne točke na 13,08 odstotka, je danes po poročanju tujih agencij objavila španska centralna banka.

Zaradi poka nepremičninskega balona bili prisiljeni zaprositi za pomoč

Težave španskih bank so posledica poka nepremičninskega balona leta 2008. Zaradi njega so banke utrpele milijardne izgube, obseg slabih posojil pa je konec minulega leta iz meseca v mesec nizal nove rekorde in največje vrednosti od spremljanja teh podatkov, ki se je začelo leta 1962.

V okviru evropske pomoči za sanacijo bančnega sektorja je Španija ustanovila slabo banko, na katero so štiri najbolj problematične banke prenesle slabe terjatve. Država je iz recesije, ki je trajala približno dve leti, izplavala v lanskem tretjem četrtletju. Brezposelnost, ki je takrat dosegala 26 odstotkov, pa bo za ljudi boleče višine po mnenju analitikov dosegala še nekaj prihodnjih let.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja