Prodaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA novembra navzdol

Članek slika

Po krepki rasti v oktobru je prodaja novih stanovanj in hiš v ZDA novembra rahlo nazadovala. Tamkajšnji stanovanjski trg nadaljuje z okrevanjem, vendar počasnim, o čemer govori tudi krepko nazadovanje števila prošenj za hipotekarna posojila, ki ga je opaziti od letošnje pomladi.

Po podatkih ministrstva za trgovino je prodaja novih stanovanjskih nepremičnin novembra v primerjavi z oktobrom nazadovala za 2,1 odstotka na letno prilagojeni raven 464.000 enot. Oktobra je prodaja skočila za 17,6 odstotka na 474.000 enot, kar je največ od julija 2008, vendar pa še vedno precej manj od 700.000, ki označuje mero zdravega trga. Srednja cena prodane enote se je novembra zvišala za 10,6 odstotka na 270.900 dolarjev.

Poleti se je prodaja malce upočasnila, saj so se zaradi preplaha na finančnih trgih pred predvidenim zmanjšanjem obsega stimulacij s strani ameriške centralne banke hipotekarne obrestne mere zvišale. Kot kažejo podatki za oktober, pa si je trg opomogel.

Novembra je prodaja nazadovala za 26,6 odstotka na srednjem zahodu in za 9,1 odstotka na jugu ZDA. Napredovala pa je za 31,1 odstotka na zahodu in za 15,2 odstotka na severovzhodu.

Število prošenj za hipotekarna posojila se je močno znižalo

Iz ameriškega združenja ameriških hipotekarnih bankirjev so sicer sporočili, da se je število prošenj za hipotekarna posojila od maja, ko je doseglo vrhunec, do prejšnjega tedna znižalo kar za 63 odstotkov. Razlog je povišanje hipotekarnih obrestnih mer, ki so od spomladi v povprečju narasle za odstotek, in sicer na okrog 4,46 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja