Irska v tretjem četrtletju z 1,5-odstotno rastjo BDP

Članek slika

Irska, ki je v nedeljo kot prva država v območju evra izstopila iz programa finančne pomoči, je v tretjem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja po prvih podatkih zabeležila 1,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), je danes objavil irski statistični urad.

Nekdaj uspešen keltski tiger je v drugem letošnjem četrtletju po popravljenih podatkih zabeležil enoodstotno gospodarsko rast, potem ko so jo pred tem ocenjevali na 0,4 odstotka. V prvem četrtletju so beležili 1,1-odstotni padec, kar je slabše od prvih ocen, ki so kazale 0,6-odstotno krčenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Irska izstopila iz programa pomoči

Irska, ki je leta 2010 zaprosila za mednarodno finančno pomoč v višini 85 milijard evrov, je v nedeljo kot prva ranljiva evrska država izstopila iz programa pomoči. Irska vlada je triletni program pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada zaključila brez previdnostnega posojila, kar pomeni, da bo v prihodnje prosta vseh omejitev, sicer vezanih na mednarodno pomoč.

Irski premier Enda Kenny je ob tem izrazil prepričanje, da gre Irska v pravi smeri in da začenja gospodarstvo okrevati. Ircem se je zahvalil za potrpežljivost in vztrajnost v zadnjih treh letih, ki so imela, kot je priznal, uničujoče posledice za mnoge družine.

Preberite tudi:

Čestitke Irski in Španiji za "čist" izstop iz programa pomoči

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja