Španiji pohvale za reformiranje bančnega sektorja

Članek slika

Španija naj bi iz programa posebne pomoči za sanacijo bank izstopila januarja.

Španija je pri sanaciji bančnega sistema uspela narediti pomemben korak naprej, še vedno pa mora izvajati skrben nadzor nad odpornostjo bank na šoke in nad njihovo solventnostjo, sta v poročilu o španskem izpolnjevanju zavez, danih za posebno mednarodno pomoč za reševanje težav bank, ocenili Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB).

Boljši pogoji financiranja gospodarstva, a težave ostajajo

Komisija in ECB sta ob tem opozorili na padec zahtevane donosnosti na španske državne dolžniške vrednostne papirje - zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice je trenutno na sekundarnem trgu nekaj več kot štiriodstotna - in zvišanje tečajev delnic.

To je po besedah predstavnikov omenjenih institucij izboljšalo pogoje financiranja gospodarstva. A ti za mala in srednje velika podjetja ostajajo izziv, so pristavili.

Posojilodajalci so prepričani, da sta se likvidnostni položaj in finančna struktura španskega bančnega sektorja izboljšala ter da so španske banke po dokapitalizaciji in prenosu slabih terjatev na slabo banko "udobno" solvenčne.

Glede na poročilo je proces prestrukturiranja bank po prejemu pomoči, zamenjavi vodstev in spremembah zakonodaje tako dobro na poti.

Komisija in ECB pa sta ob tem opozorili, da visoki dolgovi še naprej negativno vplivajo na potrjevanje posojil realnemu sektorju, prav tako še ni končano prilagajanje španskega nepremičninskega trga.

Izplavali iz recesije; brezposelnost ostaja visoka

Španija je v tretjem četrtletju uspela izplavati iz dolge recesije, prihodnje leto pa naj bi sklenila z 0,5-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda.

Še vedno pa problem države ostaja visoka, 26-odstotna brezposelnost. Kot napovedujejo v Evropski komisiji in v Madridu, se bo zniževala le počasi.

Španija prejela 43,37 milijard evrov posojil

Španija je od mehanizma za stabilnost evra za reševanje bank, ki so nasedle zaradi slabih posojil oz. poka nepremičninskega balona, prejela 43,37 milijarde evrov posojil. Skupno bi lahko s tega naslova prejela do 100 milijard evrov, a toliko sredstev ni potrebovala. Z denarjem je država na pomoč priskočila bančnemu velikanu Bankia in več manjšim bankam.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja