Avstralija z 2,6-odstotno rastjo BDP razočarala analitike

Članek slika

Avstralija je četrtletje do septembra na ravni trimesečja sklenila s skromno 0,6-odstotno gospodarsko rastjo, na letni ravni pa z 2,3-odstotno, je danes objavil avstralski statistični urad. Državi tako ni uspelo izpolniti pričakovanj analitikov. Avstralsko gospodarstvo se je "zataknilo v drugi prestavi", je ocenila avstralska vlada.

Pričakovanja stroke so bila večja od realnih številk. V četrtletni primerjavi so pričakovali 0,8-odstotno, v letni primerjavi pa 2,6-odstotno povečanje obsega bruto domačega proizvoda (BDP). Letna rast je tudi močno pod dolgoletnim povprečjem, postavljenim pri 3,25 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preveč odvisni od rudarstva

Najnovejši podatki avstralskega statističnega urada izpostavljajo izziv, ki je pred s surovinami bogato državo. Avstralija mora namreč izpeljati tranzicijske postopke, da njeno gospodarstvo ne bo več tako odvisno od rudarstva.

"Dejstvo je, da se je gospodarstvo zataknilo v drugi prestavi," je gibanje BDP v minulem četrtletju komentiral avstralski finančni minister Joe Hockey. "Današnje številke služijo kot opomin težkih trgovskih pogojev v gospodarstvu, predvsem zunaj rudarstva," je pristavil.

Hockey je pojasnil še, da rudarska podjetja ne pridobivajo novega kapitala. Investicije, povezane z rudarstvom, naj bi tako v naslednjih nekaj letih upadle z ravni okoli osmih odstotkov na raven okoli treh odstotkov. To po njegovih besedah jasno kaže, da so pred njimi izzivi.

Avstraliji ne bo uspelo izpolniti ciljev

Avstraliji ne bo uspelo izpolniti ciljev, ki jih je zastavila prejšnja vlada. Skladno z njimi naj bi država v javnofinančnem letu, ki se bo sklenilo konec marca 2014, zabeležila 2,5-odstotno rast, leto pozneje pa triodstotno povečanje obsega BDP.

Preberite tudi: Avstralska brezposelnost višja zaradi ohlajanja kitajskega gospodarstva

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja