Nemčija junija s presenetljivim padcem brezposelnosti

Članek slika

Število brezposelnih v Nemčiji se je junija po sezonsko prilagojenih podatkih zmanjšalo za 12.000 na 2,943 milijona, kar je prvi padec po februarju, je danes objavila nemška agencija za delo.

Padec je presenetil analitike, ki so pričakovali rast števila brezposelnih za 8000. Stopnja brezposelnosti je bila junija pri 6,8 odstotka.

Po podatkih, neprilagojenih za vplive sezone, pa je število brezposelnih upadlo za 72.000 na 2,865 milijona, kar je najnižja raven od decembra lani, je pa to število še vedno za 56.000 večje od lanskega junija. V tej primerjavi je stopnja brezposelnosti v primerjavi z majem upadla za 0,2 odstotne točke na 6,6 odstotka, kolikor je znašala tudi junija lani.

"Nemški trg dela v splošnem ostaja v dobri kondiciji. Še naprej se kljub zahtevnim gospodarskim razmeram razvija dobro," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal vodja zvezne agencije za delo Frank-Jürgen Weise.

Junija je nekoliko popustilo tudi povpraševanje po delovni sili. Pri agencijah za delo je odprtih 437.000 delovnih mest, kar je 62.000 manj kot pred enim letom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja