Evropska komisija za konkretne ukrepe v boju proti brezposelnosti mladih

Članek slika

Evropska komisija je danes pozvala Evropski svet, naj konec meseca sprejme konkretne ukrepe za ponovni zagon rasti v Evropi, usmerjene zlasti v zaposlovanje mladih ter financiranje malih in srednje velikih podjetij. Komisija predlaga hitrejše izvajanje jamstev za mlade v okviru pobude za zaposlovanje mladih, vredne šest milijard evrov.

Sredstva za zaposlovanja mladih v letih 2014 in 2015

Komisija je danes sprejela tri prispevke za razpravo na zasedanju Evropskega sveta o reševanju problema brezposelnosti mladih, boljši zakonodaji ter pregledu pakta za rast in delovna mesta. V kratkem bo objavila še četrti prispevek, pripravljen skupaj z Evropsko investicijsko banko, ki govori o povečanju posojil gospodarstvu, so sporočili s komisije.

Komisija predlaga, da bi se za spodbujanje zaposlovanja mladih več sredstev dodelilo že v letih 2014 in 2015 namesto enakomerno skozi celotno sedemletno obdobje večletnega finančnega okvira. Države članice morajo sicer svoje programe za zaposlovanje mladih predstaviti jeseni letos, vzporedno pa bo komisija razvijala tudi orodja na ravni EU za pomoč mladim pri iskanju zaposlitve in podjetjem pri zaposlovanju mladih.

Z jamstvenimi shemami pomoč mlajšim od 25 let

S shemami jamstev naj bi sicer članice unije mlajšim od 25 let v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali končajo formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

V poročilu o napredku pri izvajanju pakta za rast in delovna mesta je komisija priporočila, da lahko države članice ukrenejo še marsikaj, da bi si pomagale same, na primer z izkoriščanjem potenciala enotnega trga na področjih, kot so digitalne tehnologije, energetika in raziskave.

Brezposelnost mladih v območju evra in celotni EU podira rekorde

Poročilo še kaže uporabo proračuna kohezijske politike za spodbujanje projektov, ki krepijo rast in delovna mesta, v okviru 120 milijard evrov vrednega naložbenega svežnja. V zvezi z izboljševanjem zakonodaje je komisija sprejela tudi sporočilo za reševanje problema desetih najbolj obremenjujočih predpisov EU, kot so jih opredelila mala in srednje velika podjetja.

Brezposelnost mladih v območju evra in celotni EU še vedno podira rekorde. Približno 5,5 milijona oz. več kot eden od petih mladih ne more najti delovnega mesta, celo 7,5 milijona mladih, starih od 15 do 24 let, pa niti ne dela niti se ne izobražuje ali usposablja, kažejo bruseljske statistike.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja