Francija z rekordno stopnjo brezposelnosti

Članek slika

Število brezposelnih v Franciji se je povzpelo na novo rekordno vrednost. Aprila je bilo v tej drugi največji državi z evrom brez zaposlitve 3,26 milijona ljudi, kar je 39.800 več kot mesec dni prej, so sporočili z ministrstva za delo v Parizu. Vsak dan se armadi brezposelnih pridruži 1326 novih iskalcev zaposlitve.

V Franciji je bilo tako v letošnjem aprilu brez dela 12,5 odstotka več ljudi kot pred letom dni, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Zaustavitev rasti iskalcev zaposlitve, ki ne pojenja že vse od maja 2011, je mogoče pričakovati šele proti koncu leta.

Kriza na trgu dela je ena največjih težav, s katerimi se sooča socialistična vlada pod vodstvom predsednika Francoisa Hollanda. Tako ji ankete v zadnjem času kažejo dramatičen padce podpore, pozivi k čim prejšnji koreniti reformi delovne zakonodaje pa se stopnjujejo.

Hollande se je danes v Parizu srečal z nemško kanclerko Angela Merkel, s katero sta govorila o novih strategijah v boju zoper brezposelnost v Evropi.

Stopnja brezposelnosti v Franciji je še enkrat višja kot v Nemčiji. Po zadnjih izračunih evropskega statističnega urada Eurostat je marca znašala 11 odstotkov, medtem ko je bila v Nemčiji pri 5,4 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja