Zelena luč za Ciper

Članek slika

Finančne težave Cipra so v minulem tednu dodobra pretresle dogajanje na finančnih trgih. Prvotno napovedana obdavčitev ciprskih bančnih vlog je sprožila velik val ogorčenja predvsem s strani ruskih milijonarjev, ki imajo na ciprskih bančnih računih vezane večje vsote denarja. Na odboru ameriške centralne banke (FED) so po pričakovanjih potrdili nadaljevanje z dosedanjimi ukrepi za spodbujanje gospodarstva vsaj še do konca letošnjega leta.

Gospodarske razmere na Cipru so se v zadnjem obdobju tako zaostrile, da je bila ciprska vlada primorana zaprositi evroskupino za finančno pomoč. Po prvem scenariju naj bi evroskupina izplačala 10 milijard evrov pomoči, če bi Ciper zagotovil preostalih 6 milijard evrov s pomočjo davka na bančne vloge. Bančne vloge do 100 tisoč evrov naj bi bile obdavčene z 6,75-odstotnim davkom, zneski nad 100 tisoč evrov pa z 9,9-odstotnim davkom. Predlog je sprožil val ogorčenja s strani ruskih milijonarjev in masovne dvige gotovine z bankomatov.

Plan B: Vzpostavitev posebnega solidarnega investicijskega sklada

Ker je plan A dvignil veliko prahu,  so se ciprski politiki odločili za plan B, ki predvideva vzpostavitev posebnega solidarnega investicijskega sklada. Sklad naj bi med drugim oblikovali s sredstvi iz pokojninske blagajne, zlatimi rezervami centralne banke in prispevkom Pravoslavne cerkve na Cipru. Na ta način naj bi Ciper zagotovil okoli le 3,5 milijarde evrov.

Del banke Laiki postal slaba banka

Ciper je ob koncu tedna le sklenil sporazum z evroskupino. Sporazum ne vsebuje vzpostavitve posebnega solidarnega investicijskega sklada temveč zajema takojšnjo razdelitev Banke Laiki na dobro in slabo banko. Zavarovane vloge (do 100 tisoč evrov) bodo prenesene na Bank of Cyprus, medtem ko bodo delničarji, lastniki obveznic in nezavarovani vlagatelji v Laiki izgubili vse. Delne izgube bodo utrpeli tudi delničarji in lastniki obveznic v banki Bank of Cyrus. Višina izgub bo znana v prihodnjih dneh. Bančne vloge do 100 tisoč evrov  v ostalih ciprških bankah ostajajo zavarovane. Na ta način naj bi zagotovili vsaj 4,2 milijarde evrov. Poleg tega se je Ciper zavezal,da s posojilom v višini 10 milijard evrov ne bo dokapitaliziral banke Laiki in Bank of Cyprus.

FED bo nadaljeval s stimulacijo gospodarstva

Ameriška centralna banka (FED) je v minulem tednu potrdila nadaljevanje izvajanja dosedanjih ukrepov za spodbujanje gospodarstva. FED bo vsaj do konca leta 2013 nadaljeval s politiko nizkih obrestnih mer in z nakupi obveznic in vrednostnih papirjev na osnovi hipotekarnih posojil. FED namreč pričakuje, da bo gospodarska aktivnost v prihodnjih letih nekoliko nižja od decembrskih pričakovanj. Po zadnjih projekcijah pričakujejo, da se bo ameriško gospodarstvo v letu 2013 okrepilo med 2,3 in 2,8 odstotki, v letu 2014 med 2,9 in 3,4 odstotki in v letu 2015 med 2,9 in 3,7 odstotki.

Italija navzdol

S popravkom gospodarske aktivnosti za leto 2013 so presenetili tudi Italijani. Italijanski bruto domači proizvod (BDP) se bo v letu 2013 skrčil za 1,3 odstotka in ne 0,2 odstotka, kolikor je sprva pričakovala italijanska tehnična vlada. Nekoliko bolj obetavne so napovedi nemške vlade, ki za leto 2013 pričakujejo 0,4-odstotno gospodarsko rast, čeprav so v zadnjem četrtletju minulega leta zabeležili 0,6-odstotni padec BDPja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kitajska z dvigom obrestne mere sprožila val ugibanj

22.10.2010

A. Kavrečič