Rusija – si še vedno zasluži mesto v BRIC?

Konec ruske evforije?

Članek slika

Leta 2001, samo tri leta po propadu rublja, je Jim O’Neill iz Goldman Sachsa imenoval skupino držav, ki so jo poimenovali BRIC - Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska - razvijajoči se trgi, za katere so rekli, da bodo dominirali svetu še pred letom 2050. Naslednjih nekaj let so vlagatelji vlagali ogromno sredstev v Rusijo, saj so hitrorastoče cene nafte pognali gospodarstvo v obdobje nadpovprečne rasti in razvoja.

BRIC regija ima še vedno svojo moč.  Samo v iShares MSCI Emerging Markets Index Fund imajo vlagatelji z 48 milijardami dolarjev, skoraj polovico vloženih sredstev investiranih v delnicah BRIC.

Konec ruske evforije?

Za veliko upravljavcev in ekonomistov pa je ruska evforija že končana. Številni večji ekonomisti so že pozvali, da se Rusijo izključi iz skupine. Moti jih politika Kremlja, demografsko stanje države - za Rusijo se pričakuje prepolovitev populacije v naslednjih petdesetih letih, kar naj bi bila posledica kombinacije nizke življenske dobe in nizke stopnje rodnosti - in visoka stopnja korupcije.

Pogosta negativna publiciteta

Prav tako pa Rusija ne more ubežati naslovnicam, ki odganjajo vlagatelje. Najem dizelskih generatorjev s strani švedske Ikee, zaradi katerih naj bi se izognili ruskim birokratom, ki naj bi zahtevali podkupnine za dobavo elektrike. Naftni mogotec Mikhail Khodorovski je v zaporu že od leta 2003 zaradi obtožb goljufije in je bil konec decembra zaradi tega tudi pravnomočno obsojen. Njegovi podporniki pravijo, da so obtožbe izmišljotina Kremlja, da bi lažje zasegli njegovo podjetje. William Browder, izvršni direktor Hermitage Capital Management, včasih največji tuji investitor v Rusiji je bil izgnan iz države leta 2006 zaradi davčne utaje. Dejal je, da je bilo njegovo podjetje izrabljeno s strani kriminalcev, ki so izvedli prevaro.  Zadnje čase se najde vse več podobnih naslovnic, ki odganjajo tuje vlagatelje od naložb v Rusiji.

»Nezmožnost Rusije, da se razvije v zrelo gospodarstvo je spodbudila vlagatelje, da zahtevajo odstranitev države iz skupine BRIC«

Lahko Indonezija nadomesti Rusijo?

Med najboljšimi kandidati za pridružitev BRIC se največkrat omenja Južno Afriko, Južno Korejo in Indonezijo. Za slednjo je med drugim znani ekonomist Nouriel Roubini napisal, da bi morala zamenjati Rusijo v skupini. Indonezijska fiskalna politika, šestodstotna gospodarska rast v letu 2010 (glede na podatke MDS) ter sam razvoj regije imajo, po njegovem mnenju več dolgoročnega potenciala.  Njegovemu mnenju so se nato pridružili tudi številni drugi ekonomisti.

Južna Afrika pa je med drugim v drugi polovici decembra prejela uradno vabilo, da se pridruži Braziliji, Rusiji, Indiji in Kitajski v skupini velikih vzhajajočih gospodarstev BRIC. Povabilo k polnopravnemu članstvu jim je posredovala Kitajska, ki trenutno predseduje omenjeni skupini držav, in sicer na podlagi dogovora med članicami skupine. Če oziroma ko se bo skupini pridružila tudi afriška članica, se bo ta preimenovala v BRICS. Vrh voditeljev držav članic bo v prvem četrtletju tekočega leta na Kitajskem.

Leto 2010 se je za Rusijo končalo uspešno, toda težave ostajajo

Po skoraj osemodstotnem padcu BDP v letu 2009, naj bi rusko gospodarstvo zraslo za 3,8 odstotka v letu 2010. Slaba novica ostaja inflacija, ki naj bi v minulem letu znašala 8,7 odstotka , kar je bilo med drugim posledica poletnih suš , ki so uničile tretjino pridelkov.

Proizvodnja nafte v Rusiji je dosegla rekordno vrednost po razpadu Sovjetske zveze. Država ima tudi največ dokazanih rezerv zemeljskega plina na svetu, proizvodnja tega energenta je poskočila za 12 odstotkov v letu 2010. Vse te novice so prišle za tem, ko je FIFA izbrala državo za gostiteljico svetovnega prvenstva v nogometu, leta 2018. Leta 2014 bodo gostili zimske olimpijske igre kar bo po pričakovanjih privabilo veliko število tujih investitorjev.

Goldman Sachs napoveduje dobre gospodarske rezultate Rusije

Medtem, ko se večji del razvitega sveta bori z dolgovi, ki jih komajda odplačujejo zaradi velikih proračunskih primanjkljajev, se lahko Rusija pohvali z najnižjim razmerjem »dolg proti BDP« med največjimi svetovnimi gospodarstvi. Poročilo Goldman Sachs celo pravi, da bi se lahko država že v letu 2011 znebila primankljaja in da se bo povprečna gospodarska rast države v prihodnjih nekaj letih gibala okoli štirih odstotkov.

Toda ne glede na vse, so ekonomisti pesimistično razpoloženi pri dolgoročnih izgledih države. Pravijo, da se bo rusko gospodarstvo ujelo v past periodične devalvacije ali t.i. »boom and bust« cikel, v kolikor ne bo kakšnih fundamentalnih sprememb.

Tako ima ruska vlada dve možnosti:

1.    zagotoviti kvalitetne spremembe v obdobju rasti
2.    ali poslati državo, ki je odvisna od izvoza surovin v naslednji »boom and bust« cikel.

Za razliko od zahodnih kolegov, ima Rusija dovolj časa, da izvede transformacijo in v prid temu govorijo tudi podatki o okrevanju gospodarstva po krizi iz leta 2008. V zadnjem četrtletju minulega leta se je po objavljenih podatkih, začelo popravljati stanje v investicijah v državi. Pričakovali so 2,5-odstotno rast, ki je bila namesto tega 5,5-6 odstotna (year-to-year). Istočasno se je stopnja brezposelnosti znižala bolj od pričakovanj.

Ne glede na vse pozitivne kazalce, gospodarstvo zaposluje vse manj ljudi, čeprav jim plačajo več kot pred krizo. Če kopljemo globlje pa naletimo še na več težav. Povprečni rus je v minulem letu zaslužil več denarja kot pred začetkom krize, toda še vedno ga ne porabijo, torej je bila potrošnja prizadeta bolj kot se je sprva mislilo. Tako je glavno vprašanje za leto 2011 -  »Kaj bodo naredili potrošniki?«.

»Gospodarstvo sedaj pričenja novo fazo rasti, v kateri bo moralo priti do velikih fundamentalnih sprememb, sicer ne bodo mogli ubežati novemu ciklu devalvacije«

V prid potrošnji govori podatek, da se bo Rusija verjetno že v letu 2011 pridružila Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Tako se bo sedmo največje svetovno gospodarstvo kot zadnje med večjimi, pridružilo skupini 153 držav. Na odločitev EU o podpori Rusiji je bila predvsem posledica obljub, da bo država zmanjšala izvozne tarife in druge dajatve.

Naslovnice niso vedno slabe

Rusija vedno znova poskrbi za več streliva za njene kritike. Tako je novembra, eden najbolj priznanih ruskih blogerov Aleksej Navalnij, razkril da je bilo med gradnjo enega od naftovodov, »ukradenih« štiri milijarde dolarjev sredstev iz državnega naftnega monopola Transneft. Ta novica je prišla v javnost samo mesec po tem, ko je bila Rusija uvrščena na rekordno nizko mesto na korupcijski lestvici. NGO Transparency International je uvrstil Rusijo na 154 mesto od 178 držav.

Toda naslovnice obenem govorijo tudi v prid Rusije. Eden boljših primerkov je bila Nokia, ki je med zadnjimi podpisala pogodbo za »Silikonsko dolino« v mestu Skolkovo, ki jo namerava Kremelj zgraditi iz nič. Finski gigant se bo tako pridružil Cisco, Boeing in Microsoftu med veliko drugimi, ki bodo skrbeli za inovacije in razvoj. Nemški Siemens je medtem podpisal pogodbo o proizvodnji hitrih vlakov v Rusiji in stavijo na vladni program za razvoj železniške infrastrukture, vreden 64 milijard dolarjev. Adidas stavi na rusko potrošnjo in opredeljuje državo, kot enega od treh ključnih trgov za njihovo rast.

Leta 2010 je prišlo tudi do pomembnih premikov v odnosih Rusije z zahodom. Obamova administracija je po vstopu v pisarno obljubila izboljšanje odnosov z Moskvo. V zadnjem času so ta prizadevanja prinesla vidne rezultate. Moskva in Washington sodelujeta pri zmanjšanju jedrske oborožitve obeh držav, kot tudi pri boju proti širjenju jedrskega orožja v druge države. Preboj v odnosih ni viden le z ZDA. Na vrhu Nata, ki je potekal novembra je predsednik Dmitrij Medvedjev obljubil boljše sodelovanje z Nato v Afganistanu in pri postavitvi protiraketnega ščita v Evropi. Poleg tega je Rusija septembra podpisala sporazum z Norveško, ki je končal spor glede morske meje in bosta tako obe strani lahko začeli izkoriščati nahajališča surovin na severu.

Odgovor na vprašanje ali bodo ti odnosi trajali dalj časa, leži v ruski notranji politiki. Trenutni voditelji so veliko bolj samozavestni kot v začetku prejšnjega desetletja, in to z dobrim razlogom. Visoke cene nafte so državi prinesle visoko rast in razvoj. Med predsedovanjem Putina, so se realni prihodki več kot podvojili, višina povprečne plače pa se je zvišala v povprečju za osemkrat. Upravičeno ali ne, je Putin pridobil ogromno podporo prebivalstva.

Zaključek

Vse kaže na to, da je dolgoročno gledano Rusija obsojena na obdobja ciklične devalvacije, v kolikor ne bodo izvedene fundamentalne spremembe gospodarstva, ki je trenutno premočno odvisno od cen surovin in energentov. Za razliko od zahodnih kolegov, ima Rusija dovolj časa, da izvede transformacijo in v prid temu govorijo tudi podatki o okrevanju gospodarstva po eni najhujših kriz v zgodovini. Glavna težava ostaja potrošnja, ki jo je kriza prizadela bolj, kot se je sprva mislilo. Vlada je napovedala številne ukrepe za leto 2011, s katerimi nameravajo spodbuditi gospodarstvo, med drugim tudi potrošnjo.

V prid Rusije ter napovedanim reformam trenutne vlade kažejo odnosi z Zahodom. Leta 2011 se bo Rusija po pričakovanjih pridružila skupini 153 držav v Svetovni trgovinski organizaciji. To je državi uspelo po tem, ko je EU umaknila veto zato ker je Rusija obljubila, da bo znižala nekatere carine in druge dajatve. Moskva in Washington sodelujeta pri zmanjšanju jedrske oborožitve obeh držav. Preboj v odnosih ni viden le z ZDA. Na vrhu Nata, ki je potekal novembra je predsednik Dmitrij Medvedjev obljubil boljše sodelovanje z Nato v Afganistanu in pri postavitvi protiraketnega ščita v Evropi. Poleg tega je Rusija septembra podpisala sporazum z Norveško, ki je končal spor glede morske meje.

Vse kaže na to, da država še vedno predstavlja velik potencial, obenem pa veliko tveganje. Menim, da si država še vedno zasluži mesto med državami BRIC. Stabilno stanje gospodarstva daje državi dovolj časa in sredstev za izvedbo napovedanih reform in v kolikor bo vladi to uspelo izpeljati in zmanjšati odvisnost države od surovin, bo Rusija predstavljala enega ključnih trgov v prihodnosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja